Film Zuzany Piussi Očista o stave spravodlivosti

Ocista resizeSpravodlivosť musí byť pre všetkých - zaočkovaných aj nezaočkovaných, slobodných aj zatknutých -, preto aj distribúcia filmovej novinky Zuzany Piussi Očista o stave slovenskej justície bude mať dve línie. Jednou sú kiná po celom Slovensku, do ktorých film prináša spoločnosť Filmtopia, druhou je nový projekt spoločnosti VIRUSfilm, ktorý vzniká práve pri tejto príležitosti. Ide o online kino s názvom, ktorý symbolicky odkazuje na číslo známeho oslobodzujúceho paragrafu, Kino363.sk. Kino ponúka exkluzívny dvojprogram maximálne pre 363 divákov. Prvú časť tvorí projekcia filmu, po ktorej nasleduje diskusia s autorkou a hosťami - sudcami, expertmi aj politikmi. Distribúcia filmu sa spustí 18. novembra 2021.

„Zúri covid, preto vzniklo Kino363. Náš pôvodný nápad sa volá Spoznaj svojho sudcu. Chceli sme s filmom cestovať, debatovať o justícii so Ocista resizesudcami, ktorí žijú aj v menších mestách, aby ľudia spoznali svojich sudcov a debatovali s nimi o súdoch a spravodlivosti. Rátame s tým, že sa k živým debatám a k normálnej distribúcii vrátime na jar. Justícia sa týka všetkých aj zaočkovaných aj nezaočkovaných. Preto vzniklo online kino 363 s debatami o tom, čo paralyzuje spravodlivosť na Slovensku," povedala režisérka Zuzana Piussi. Jej najnovší film Očista mal svetovú premiéru pred pár týždňami na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava, kde zaň získala zvláštne uznanie poroty.

„Napriek veľmi nepriaznivej situácie a protipandemickým opatreniam sa nám podarilo film Očista pomerne dobre nasadiť v celoslovenskej distribúcii. Film sa bude hrať v klasických kamenných kinách, kluboch, ale tiež v sieti multikín po celom Slovensku. Niektoré projekcie budú mať pridanú hodnotu v podobe diskusie po premietaní s tvorcami filmu a miestnymi sudcami. Veríme, že väčšina kín ostane otvorených, aj keď s veľkými obmedzeniami, ktoré veľmi limitujú návštevnosť filmov. Kombinácia s online premietaním je v momentálnej situácii nevyhnutnou alternatívou,“ povedala Silvia Učňová Kapustová, riaditeľa spoločnosti Filmtopia.

Číslo 363 sa jednak symbolicky odvoláva na známy paragraf, zároveň je to maximálna kapacita kina, na online projekcie sú pre 363 ľudí. Ocistaplagat resize„Ako je polarizovaná spoločnosť, tak sú rozdelení aj sudcovia. Rozhodli sme sa v diskusiách dávať priestor všetkým stranám a pohľadom na očistu justície. Podľa ankety na Facebooku sme sa rozhodli, že Kino363 bude každú sobotu o 19h, premietne sa film a bude nasledovať diskusia so sudcami, politikmi, odborníkmi. Môžu sa zapojiť aj Slováci zo zahraničia, nebudú blokovaní,“ spresnila filmárka. “Kedže nechceme vytvárať konkurenciu kinám, ktoré považujeme za najlepšie miesto pre zhliadnutie filmu, cena vstupenky je o niečo vyššia a každá živá diskusia bude jedinečná, nebude sa zaznamenávať ani publikovať,“ upresňuje za VIRUSfilm Vít Janeček. Cena vstupenky je 6 eur. Viac informácií poskytuje novovzniknutá stránka

Zuzana Piussi pripomína, že na Slovensku je najnižšia dôvera v justíciu v Európskej únii. Film by mohol pomôcť naštartovať debaty o tom, čo je spravodlivé súdne rozhodnutie. „Kočnerova Threema ukázala, ako sa manipulujú súdne rozhodnutia. Myslím si, že to bola jedna z hlavných tém volebnej kampane, heslo znelo: Spravodlivosť pre každého!. Po dvoch rokoch sa ukazuje, že heslo sa nenapĺňa. Filmu som sa venovala tri roky a myslím si, že najväčším problémom slovenských súdov sú prieťahy, to že sa súdite desať rokov, stojí vás to kopec peňazí a možnosť spravodlivosti, rozhodnutia súdu vidíte v nedohľadne. V našej krajine sa neviete včas domôcť spravodlivosti, a neskorá alebo zmanipulovaná spravodlivosť nie je žiadna spravodlivosť,“ vysvetľuje Zuzana Piussi.

Filmárka počas nakrúcania spoznala veľa ľudí, ktorým nespravodlivé súdne rozhodnutie zničilo život. Majú v sebe zlosť. Žili normálny život, ale po skúsenosti so súdnou mocou sa stotožnili s antisystémom. „Nevedela som dať do filmu všetky príbehy ktoré som natočila. Film by musel mať päť hodín,“ dodala.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.