Slovenský film Čiary sa stal najlepším filmom 25. MFDF Ji.hlava

JiHlava21logo resizeDokumentárna esej Čiary od režisérky Barbory Sliepkovej zvíťazila v hlavnej súťažnej sekcii Opus Bonum na 25. ročníku najväčšieho stredo- a východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava v Česku. Medzinárodná porota jej okrem hlavnej ceny udelila aj cenu za najlepší debut a zvukový dizajn. Dlhoočakávaná čiernobiela snímka Čiary poetickým spôsobom zobrazuje a skúma mestský priestor v posledných rokoch mimoriadne rýchlo a dynamicky sa premieňajúcej Bratislavy. Je inšpirovaná urbánnými symfóniami a konceptuálnou fotografiou. Slovenská premiéra ju čaká v stredu 10. novembra na festivale Jeden svet. Následne ju distribučnáspoločnosť Film Expanded uvedie do širokej distribúcie v kinách aj alternatívnych projekčných miestach.

Sekcia Opus Bonum reprezentuje prehliadku súčasného svetového dokumentu a tento rok uviedla šesťnásť filmov. Z nich vybrala šesťčlenná CiaryCiarorobic resizemedzinárodná porota práve film Čiary od Barbory Sliepkovej. „Za nevšedný spôsob, v ktorom sú koncepty ako je krása, intimita a priestor vzájomne prepojené pomocou špecifického filmového rámca, ktorý nás jednomyseľne priviedol k reflexii vizuálneho vyjadrenia spoločenských a ekonomických rozporov a vzťahov vnútri mestskej spoločnosti,” uviedla porota. K cene za najlepší debut doplnil: „Za dosiahnutie komplexného a dokonale remeselne spracovaného diela.” Tvorcovia*kyne filmu si z festivalu odnášajú cenu desať tisíc dolárov.

„Veľmi si vážim možnosť predstaviť nás film na ji.hlavskom festivale. Skutočnosť, že sa porota spomedzi toľkých skvelých filmov rozhodla oceniť práve Čiary mi stále pripadá sureálne. Producentke Barbara Feglovej som hovorila, že až potom, keď som vôbec prvýkrát videla ľudí v kinosále, celých osemdesiat minút pozerať a počúvať, čo sa im BarboraSliepkova resizesnažím(e) povedať, môžem skutočne hovoriť, že sa venujem réžii. Posledné dni sú plné rôznych emócií. Zoznamila som sa s množstvom ľudí, spomeniem napríklad taliansku režisérku Lauru Viezzoli, po jej filme Quando tu sei vicino a me (Keď si tu so mnou) som sa hodinu musela sama prechádzať po Jihlave,” vyjadrila prvotné emócie a myšlienky po premiére režisérka Barbora Sliepková. „Obzeráme sa dozadu, na uplynulé roky, na všetky tie rozhodnutia, ťažkosti a radosti. Som veľmi rada, že porota takto priamo ocenila prácu mojich kolegov Michala Horvátha a Jonatána Pastirčáka. Sú to veľkí profesionáli s názorom, o ktorých budeme ešte veľa počuť. A ja dúfam, že budem mat možnosť s nimi spolupracovať,” dodala Barbora Sliepková.

LietajuciDanko resize„Očividne sa oplatí dôverovať mladým tvorcom a dávať im priestor. Bolo nesmierne povzbudzujúce zažiť na festivale plné kiná divákov a vnímať ich bezprostredné reakcie, našej práci to dáva veľmi potrebný rozmer a posúva nás to ďalej,” povedala Barbara Janišová Feglová, producentka filmu zo spoločnosti Hitchhiker Cinema.

MFDF Ji.hlava sa novou skladbou udeľovaných cien rozhodol dať do popredia i realizačné pozície v štáboch dokumentárnych filmov. Cena za najlepší zvukový dizajn putovala do rúk Michala Horvátha za „spôsob kombinácie zvuku a hudby, ktorý odhaľuje túto mestskú symfóniu,” ako uviedla porota. „Sound design filmu vznikol v úzkej Poodovzdanicien resizespolupráci s hudobným skladateľom Jonatánom Pastirčákom. Od začiatku sme sa snažili prepojiť zvuk s hudbou a hudbu so zvukom do jedného koherentného a harmonicky fungujúceho celku. Originálna vizuálna stránka filmu nás neustále inšpirovala a dodávala nám stále nové nápady. Režisérka nám v úvode postprodukcie nechala voľnosť v experimentovaní a hľadaní možností, kam by sa dala zvukovosť filmu posunúť. Myslím si, že v konečnom dôsledku sme dosiahli presne to, čo sme si na začiatku predstavovali. Sme radi, že jihlavská porota našu prácu ocenila,” vyjadril sa Michal Horváth, ocenený medzinárodnou porotou za najlepší zvukový dizajn.

Čiary sú aktuálne súčasťou nadväzujúcej online edície ji.hlavského festivalu, kde budú najbližšie dva týždne dostupné pre české publikum. Do slovenských kín vstúpi film po slávnostnej premiére na Jednom svete, ktorá sa uskutoční budúcu stredu 10. novembra v Kine Lumière a je otvorená aj pre verejnosť a akreditovaných divákov*čky Jedného sveta.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.