Slovensko posiela do boja o Oscara Cenzorku

SFTAlogo resizeNaším zástupcom pri udeľovaní prestížnej ceny americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) v kategórii najlepší medzinárodný celovečerný film bude snímka režiséra Petra Kerekesa Cenzorka. Rozhodla o tom Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). „Veľmi si vážime odvahu členov SFTA, že vybrali náš film o sile materstva za múrmi ukrajinského väzenia a dokázali podporiť rozrastanie našej kinematografie za mentálne hranice našich lokálnych tém,“ vyjadrili sa režisér Peter Kerekes a producent Ivan Ostrochovský.

Tento rok členovia a členky SFTA vyberali spomedzi 6 prihlásených filmov, ktoré spĺňali potrebné kritériá. Medzi snímkami sa s Cenzorkou stretli Muž so zajačími ušami Martina Šulíka, Na značky! Márie Pinčíkovej, Biela na bielej Viery Čákanyovej, Láska pod kapotou Mira Rema a dielo Very Lackovej Ako som sa stala partizánkou.

Cenzorka2 resizeCenzorka rozpráva príbeh jednej z odeských ženských väzníc, v ktorej Kerekes a Ostrochovský strávili návštevami a nakrúcaním šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme odohráva svoj skutočný príbeh. Pod scenár sa spoločne s režisérom Petrom Kerekesom podpísal Ivan Ostrochovský, za kamerou stál Martin Kollár. Už počas svojej realizácie získala snímka ocenenie Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary v roku 2017, o rok neskôr zvíťazila ako Najlepší projekt na MFF Odesa.

Svetovú premiéru mala počas minulého mesiaca na filmovom festivale v Benátkach, kde si jej tvorcovia prebrali Cenu za najlepší scenár. Ocenenie z Benátok získal slovenský film po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie. Kerekesov film je zároveň prvým slovenským dlhometrážnym filmom, ktorý bol oficiálne vybraný do súťažnej sekcie Orizzonti. O ceny sa uchádzal na 78. ročníku najstaršieho filmového festivalu sveta v konkurencii 18 filmov.

Slovenské publikum mohlo Cenzorku prvýkrát vidieť počas slávnostného otvorenia festivalu Cinematik v Piešťanoch, do sietí slovenských kín sa dostáva práve dnes, 14. októbra 2021, vďaka distribučnej spoločnosti Filmtopia.

Kerekes resizePeter Kerekes si medzinárodnú pozornosť získal už v roku 2003 so svojím celovečerným dokumentárnym debutom 66 sezón, ktorý sa stal festivalovým hitom a získal niekoľko ocenení. Jeho nasledujúci dokumentárny film Ako sa varia dejiny z roku 2009 si pripísal nomináciu na cenu Prix Arte na Európskych filmových cenách. Snímka Zamatoví teroristi z roku 2013, ktorú spolu-režírovali Pavol Pekarčík a Ivan Ostrochovský, vyhrala ocenenie Fedeora Award na MFF Karlovy Vary a medzinárodnú premiéru absolvovala v sekcii Fórum na slávnom Berlinale, odkiaľ si odniesla divácke ocenenie Tagesspiegel Readers’ Award.

Ceremoniál z udeľovania Oscarov sa bude konať 27. marca 2022. Užší zoznam nominácií zverejnia 21. decembra 2021, samotné nominácie budú známe 8. februára 2022.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.