Fonja má dnes má online premiéru

LinaZacherr resizeDokumentárny film Fonja od nemeckej režisérky Liny Zacher je oddnes dostupný na populárnej streamovacej platforme DAFilms.sk exkluzívne ako Film týždňa. Fonja zobrazuje desiatku najmladších väzňov v prevýchovnom zariadení na Madagaskare, ktorí pomocou unikátneho workshopu nakrúcania filmu bojujú s náročnou izoláciou. Nový titul z katalógu distribučnej spoločnosti Film Expanded sa stal víťazom hlavnej ceny na predminulom MFDF Ji.hlava, najvýznamnejšom festivale dokumentárnych filmov v stredo- a východoeurópskom regióne. Diváci a diváčky sa môžu tešiť na živú online diskusiu s režisérkou, ktorá sa uskutoční v utorok 20. apríla.

„Mimoriadny príbeh vytrvalosti a motivácie v tých najnáročnejších podmienkach,” napísal o snímke Fonja prestížny zahraničný magazín Variety. Vo filme sledujeme, ako sa desať mladistvých delikventov z najväčšieho prevýchovného zariadenia na Madagaskare zapojilo do štvormesačného workshopu, v rámci Fonja2 resizektorého sa učili pracovať s filmovou kamerou, strihať, vytvárať jednoduché filmové triky a rozprávať vlastné príbehy. Kamera sa pre nich stala nástrojom k novému uchopeniu reality a k slobodnému sebavyjadreniu napriek izolácii. Film prináša úprimné svedectvo o živote v prísne hierarchizovanej uzavretej komunite tak, ako ju vnímajú samotní mladí filmári, ktorí dostali príležitosť nielen objaviť a rozvinúť svôj kreatívny potenciál, ale taktiež nadviazať nové priateľstvá. Zaujímavosťou je, že všetci títo aktéri filmového workshopu pod vedením režisérky Liny Zacher sú zároveň spoluautormi filmu. „Ich každodenná situácia za štyrmi múrmi je rovnaká. Snažila som sa ich naučiť pozorovať maličkosti a vo finále som bola veľmi hrdá na to, že sa dostali do bodu, keď ich začali zaujímať detaily, malé pohyby či veci, ktoré na prvý pohľad nie sú zrejmé," vyjadrila sa režisérka Lina Zacher, ktorá snímkou Fonja debutovala na poli celovečerného filmu.Fonja3 resize

Historický precedens nastal, keď Fonja na 23. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Ji.hlava získala okrem ceny v rámci hlavnej sekcie Opus Bonum aj zvláštne uznanie. Porotca a popredný predstaviteľ filmovej rumunskej novej vlny Cristi Puiu snímku ocenil „za láskavosť, intuíciu, dôveru, odvahu a veľkorysosť, ktorá drží pohromade film, ktorý neustále a znovu potvrdzuje silu nevinného pohľadu zároveň evokuje hlasy starých majstrov. Za inteligentné a inšpiratívne použtie kinematografických postupov pri hľadaní nepopísateľného.”

V rámci bratislavských Ozvien Ji.hlavy organizovaných spoločnosťou Film Expanded bola Fonja minulý rok uvedená v špeciálnej predpremiére v spojení s masterclassom režisérky Liny Zacher. V slFonja1 resizeovenskej festivalovej premiére tento titul vo svojej online verzii na jeseň uviedol ľudskoprávny Filmový festival Jeden svet aj s diskusiou s expertmi. Treticu výnimočných podujatí uzavrie budúci utorok 20. apríla o 20:00 živá online diskusia s Linou Zacher pri príležitosti uvedenia filmu v online premiére. Diskusia vzniká pod hlavičkou slovenskej pobočky DAFilms a Projektu Batyskaf s finančnou podporou Fondu na podporu umenia. Patrí k sérii filmových premietaní s pridanou hodnotou, ktorú Projekt Batyskaf uplynulé roky usporadúva v spolupráci s Dokumentom na kolesách, iniciatívou z portfólia aktivít distribútora filmu.

„Fonja je filmom o tom, ako strhujúci je samotný vznik filmového diela a je dôkazom, že kreatívny Fonja4 resizeproces je hrou, ktorá môže byť skutočným a ozdravným východiskom z izolácie. V tomto zmysle je oslavou média filmu. Do slovenského priestoru sme sa rozhodli tento titul priniesť pre vyzretý dokumentárny štýl mladej debutujúcej režisérky Liny Zacher ako aj pre netradičnú reáliu, v ktorej sa film odohráva — za múrmi väzenia v slnkom rozpálenom Madagaskare,” pozýva sledovať film Matej Sotník, spoluzakladateľ a jeden z manažérov distribučnej spoločnosti Film Expanded, ktorá sa rozhodla nasadiť snímku Fonja do online priestoru vzhľadom k pretrvávajúcej pandemickej situácii. Po uvoľnení protipandemických reštrikcií sa však na ňu môžu diváci a diváčky tešiť aj v prítmí kinosály.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.