Komédiu o „superdedine“ uvedie online festival Jeden svet

Totamonarchialogo resizeKeď dokumentaristka Vladislava Sárkány počúvala mnohých básniť o „superdedine“ Spišský Hrhov so svojráznym starostom, ktorý jej vyše dvoch desaťročí úspešne vládne metódou “cukor a bič”, šla sa tam pozrieť. Po piatich rokoch nakrúcania prináša sondu do fungovania „ideálnej spoločnosti“ vo svojom novom filme To ta monarchia. Väčšina z tamojších Rómov pracuje, ich deti nosia zo školy dobré známky, v obci nieto jedinej chatrče ani čiernej stavby, krádeže sú neznámy pojem, „bieli“ a „čierni“ žijú v susedskej zhode.

Po prvýkrát si ho diváci budú môcť pozrieť v online premiére na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jeden svet 8. novembra 2020. Projekciu bude sprevádzať špeciálna diskusia Obec s láskou: diskusia zo Spišského Hrhova, ktorá bude streamovaná online. Pôvodne sa mala pre 1600 občanov dediny uskutočniť veľká spoločná festivalová premiéra naživo v Spišskom Hrhove, lockdown krajiny však zatvoril aj Hrhovčanov doma, a tak si still1 resizesnímku pozrú zo svojich obývačiek. Meno najznámejšej dediny na Slovensku sa objavilo aj v prestížnych amerických novinách The New York Times a Svetová banka dala obec neďaleko Levoče za príklad skvelého spolunažívania väčšiny s menšinou. Prečo chýr o Spišskom Hrhove prekročil hranice Slovenska? A je komunita ľudí v tejto obci naozaj taká harmonická, ako sa všade píše a hovorí?

Ľudia sú ako včely – majú med i žihadlo, tak znie podtitul dokumentárnej komédie To ta monarchia, v ktorej režisérka Vladislava Sárkány ponúka kolektívny portrét obyvateľov dediny Spišský Hrhov na čele s jej starostom Vladimírom Ledeckým. Jeho hlavným cieľom bolo vybudovať miesto, kde sa žije všetkým lepšie – bielej majorite, Rómom, novousadlíkom, dôchodcom. Kým jeho vášeň pre včelárstvo stmeľuje usilovný hmyz v úľoch, jeho rola osvieteného starostu – novodobého monarchu, je omnoho komplikovanejšia.

Podobenstvo dokonalého včelieho spoločenstva sa vinie celým filmom ako silný vizuálny i myšlienkový motív. Je vôbec možné takúto ideálnu spoločnosť vytvoriť aj medzi ľuďmi? „Okrem paraboly motívu dokonalého včelieho kráľovstva sú hrdinovia filmu still2 resizekonfrontovaní s večnými témami ako ľudská malosť, pohodlnosť, pretvárka, hnev i závisť, ale aj osobná angažovanosť a snaha o lepší svet, nezištná pomoc a zdieľanie myšlienok a skúseností. Je to sonda do príbehu obce, ktorá dosiahla svoj vrchol vďaka silnej komunite zaujímavých ľudí na čele so starostom,“ hovorí režisérka, scenáristka a producentka filmu Vladislava Sárkány.
„Zaujala ma miestna klíma tak odlišných ľudí, ktorých spájalo čosi veľmi človečenské - úprimná viera v dobro a osobná snaha zmeniť stav vecí. Vo filme však víťazoslávnu odpoveď na otázku: ´Aká by mala byť ideálna ľudská spoločnosť?´ neprinášam, nechávam divákov uvažovať samých,“ dodáva. Snímku nakrúcala časozberným záznamom v priebehu rokov 2015 až 2019.

Dokumentárna komédia To ta monarchia sa bude uchádzať o hlavnú cenu festivalu Jeden svet v rámci súťažnej sekcie Slovensko a Česko za ľudské práva. Do slovenských kín by sa mala dostať na jar 2021 vďaka Asociácii slovenských filmových klubov.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.