Októbrové číslo mesačníka Film.sk

10 2014 obalka resizeOktóbrové číslo mesačníka o filmovom dianí na Slovensku Film.sk je dôkazom, že do slovenských kín pribudlo túto jeseň niekoľko zaujímavých domácich filmov. V novinkách predstavuje celovečerný dokumentárny film Mira Rema Comeback a filmovú rozprávku Mariany Čengel Solčanskej Láska na vlásku. Septembrové premiéry slovenských filmov 38 a V tichu zasa reflektuje v recenziách. V hlavnom rozhovore spovedá režiséra filmu Kandidát Jonáša Karáska.

Režisér Jonáš Karásek je absolventom priemyselného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a k svojmu celovečernému debutu Kandidát, ktorý sa stal vlani najnavštevovanejším slovenským filmom, sa dopracoval ako úspešný tvorca reklám a videoklipov. Film.sk ho spovedá aj v súvislosti s televíznym poviedkovým filmom Moje povstanie.sk, v ktorom hlavné úlohy v príbehoch z obdobia SNP stvárnili celebrity. O pozadí vzniku svojich filmov hovoria aj ďalší tvorcovia. Svoj celovečerný dokument Comeback o osudoch dvoch väzňov z najstráženejšej slovenskej väznice v Ilave predstavuje režisér Miro Remo a rozprávku Láska na vlásku približuje jej režisérka Mariana Čengel Solčanská, ktorú k jej napísaniu motivoval príbeh Marka Twaina Princ a bedár. Po dlhšom čase sa Film.sk vrátil aj k rubrike Reportáž, keď v septembri na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí navštívil tvorcov pri nakrúcaní koprodukčného česko-slovenského filmu Najhorší zločin vo Wilsonove, ktorý vzniká v réžii Tomáša Mašína. V rubrike Aktuálne sa predstavujú dva nové slovenské krátke filmy v kinách Fongopolis Joanny Kozuch a Nina Michaely Čopíkovej a Veroniky Obertovej, uvádzané v distribúcii ako predfilmy v prehliadke Projekt 100.

 

Zaujímavý pohľad na nové slovenské filmy v kinách ponúkajú dve recenzie. Celovečerný dokument 38 režisérskeho dua Daniel Dangl a Lukáš Zednikovič o hokejovej legende Pavlovi Demitrovi, ktorý tragicky zahynul pred troma rokmi, je filmom, kde víťazí téma nad formou. Jeho jasným posolstvom je sláva slovenskému hokeju a všetkým, ktorí v ňom niečo dokázali. Koprodukčný česko-slovenský film V tichu vychádza z dlhodobého výskumu slovenskej muzikologičky Agáty Schindlerovej, ktorá sa špecializuje na osudy židovských hudobníkov za nacizmu. Podľa filmovej teoretičky Jany Dudkovej film končí v konvenčnej žánrovej obraznosti a je v ňom veľa zbytočných slov. Film.sk reflektuje aj poslednú snímku tureckého režiséra Nuriho Bilgeho Ceylana Zimný spánok, ocenenú Zlatou palmou na MFF Cannes. Odkrýva viacero tém a zdôrazňuje, že nie je dôležitý cieľ, ale cesta, ktorou ho dosahujeme.

 

V rubrike Profily sa približujú filmové osobnosti. Sedemdesiatku v októbri oslavujú herec Marián Labuda, animátor Ivan Popovič i publicista, básnik, prekladateľ, diplomat, vysokoškolský pedagóg i bývalý zamestnanec Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Ladislav Volko. Pripomína sa aj 120 rokov od narodenia všestranného slovenského režiséra a etnografa Karola Plicku a v rubrike In memoriam spomína na výraznú osobnosť slovenskej filmovej publicistiky Agnešu Kalinovú, ktorá nás opustila len nedávno.

 

Témou aktuálneho čísla je tvorba poslucháčov bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU, v ktorej  Film.sk preniká do vnútra vzniku študentských filmov. Približuje financovanie školských projektov, možnosti využívania filmovej techniky, ale aj medziodborovú spoluprácu a možnosti prezentácie študentských filmov. V ohlasoch sa Film.sk vracia na nedávno skončený 9. MFF Cinematik v Piešťanoch a perom filmovej teoretičky a publicistky Evy Vžentekovej spätne hodnotí filmy, ktorými si 70. výročie SNP pripomenula verejnoprávna RTVS.

 

Svoje tradičné miesto má seriál Svet spravodajského filmu s upozornením na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, pod ktorý sa od septembra 2014 ako autor podpisuje Milan Černák, niekdajší dramaturg a režisér Spravodajského filmu. V pravidelných rubrikách si záujemcovia v októbri prečítajú aj to, na čom pracujú režisér Matej Mináč, producentka Silvia Panáková a kameraman Peter Bencsik. V rubrike Tipy mesiaca na zaujímavé tituly z programu Kina Lumiere upozorňuje filmový publicista Ondrej Starinský a o svojich obľúbených slovenských filmoch píše speváčka a hudobníčka Zuzana Homolová.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.