Film.sk vyšlo ako dvojčíslo

obalka 7-8 resizeČitatelia mesačníka Film.sk už vedia, že v lete vychádza vždy ako dvojčíslo na rozšírenom počte strán.Téma dvojčísla sa zamýšľa nad možnosťami, ako pritiahnuť na Slovensko zahraničné produkcie, ktoré vďaka preinvestovaným prostriedkom majú významný vplyv na rozvoj a zvyšovanie kvality lokálneho audiovizuálneho priemyslu.

V tejto súvislosti sa Film.sk venuje nielen výhodám, ktoré z nich plynú pre našu krajinu, ale skúma aj možnosti, aké je schopné Slovensko v konkurencii okolitých štátov poskytnúť zahraničným štábom a či sú vôbec dostačujúce. Voľba na túto tému padla v súvislosti s informáciami o plánovanej výstavbe moderných filmových ateliérov pri bratislavskej mestskej časti Jarovce, ktoré sa nedávno objavili v tlači.

 

V ústrednom rozhovore Film.sk majú slovo úspešné animátorky Ivana Laučíková a Ivana Šebestová. Posledný film Ivany Šebestovej Sneh, ktorý príde do kín v septembri a produkčne ho zastrešovala Ivana Laučíková, nie je výnimkou. V okruhu filmárskych  nechýbajú aktuálni jubilanti alebo tí, na ktorých si radi spomíname. Sú medzi nimi kameraman Dodo Šimončič, strihač Maximilián Remeň, scenárista Tibor Vichta a hudobný skladateľ Zdeněk Liška. Bohaté je toto číslo aj na aktuálne udalosti a novinky, okrem iného prináša rozhovor s renomovaným britským filmovým historikom a publicistom Petrom Hamesom, autorom reprezentatívnej obrazovej publikácie Best of Slovak Film 1921 – 1991, ktorú vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v anglickom jazyku. Film.sk prináša aj recenziu spomínanej publikácie.

 

Medzi novinkami sa Film.sk pravidelne zameriava na domáce snímky, tentoraz upriamuje pozornosť na dokument Romana Fábiana Banícky chlebíček a koprodukčný film Jana Hřebejka Líbánky, ktorý na nedávno skončenom MFF Karlovy Vary získal Cenu za réžiu. Film.sk venuje aj priestor nadchádzajúcim podujatiam, ako sú 15. letný filmový seminár 4 živly a 39. Letná filmová škola v Uherskom Hradišti. V ohlasoch sa vracia ešte na 66. MFF Cannes, kde v sekcii Cinéfondation získal cenu animovaný film Pandy slovenského režiséra Matúša Vizára.

 

Aj v tomto čísle pokračuje seriál Svet spravodajského filmu, v ktorom Film.sk upozorňuje na filmové týždenníky Týždeň vo filme z archívu SFÚ v programe televízie TA3, tentoraz na oba letné mesiace. Pravidelnou je tiež rubrika Tipy mesiaca, v letnom dvojčísle na zaujímavé tituly z programu Kina Lumiere upozorňuje publicista a kritik Viliam Jablonický. Záujemcovia prečítajú aj to, na čom pracujú producentka Zuzana Dušičková, režisér Peter Czikrai a režisér, producent a kameraman Henrich Žucha, o svojich obľúbených slovenských filmoch píše sopranistka Mária Porubčinová. V rubrike Myslím si, ktorá od začiatku tohto roka nahradila pôvodné Plus / mínus a každý mesiac v nej formou glosy alebo komentára reflektuje aktuálne dianie v kinematografii iný autor, sa v lete zamýšľa filmový publicista Jaroslav Hochel.

 

Od apríla, kedy si SFÚ pripomenul svoje 50. výročie, sa v každom čísle Film.sk až do konca roka čitatelia dozvedajú zaujímavé informácie zo zákulisia ústavu, týkajúce sa jeho histórie aj súčasnosti. V aktuálnom čísle si pod logom výročia SFÚ možno prečítať, ako vyzeral ústav v 80. rokoch a čo všetko sa dnes tvorí v jeho edičnom oddelení. Pravidelná letná príloha Filmové čítanie ponúka úryvok z publikácie filmových teoretikov a estetikov Petra Michaloviča a Vlastimila Zusku Rozprava o žánri, ktorá sa problematike žánru venuje s dôrazom na western. Neprehliadnuteľné je hodnotenie slovenských a koprodukčných celovečerných filmov prvého polroku 2013 podľa filmových vedcov a kritikov. Snímky Absolventi/Sloboda nie je zadarmo Tomáša Krupu, Attonitas Jaroslava Mottla, Ďakujem, dobre Mátyása Priklera, Exponáty alebo príbehy z kaštieľa Pala Korca, Intrigy Juraja Kiliána, Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa, Krehká identita Zuzany Piussi, Miluj ma alebo odíď Mariany Čengel Solčanskej a Môj pes Killer Miry Fornay hodnotia Pavel Branko, Martin Ciel, Eva Filová, Jaro Hochel, Martin Kaňuch, Václav Macek, Jelena Paštéková a šéfredaktor Film.sk Daniel Bernát.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.