Prvého digitálne kino na Orave

image002 resizeV piatok 3. augusta 2012 bude v Trstenej slávnostne otvorené zatiaľ prvé 3D digitálne kino na Orave. Audiovizuálny fond podporil digitalizáciu trstenského kina Mier sumou 30 tisíc eur.

Audiovizuálny fond ako historicky prvá inštitúcia v doterajšej podpore kinematografie na Slovensku z verejných zdrojov poskytol od roku 2010 doteraz finančné prostriedky 34 žiadostiam na digitalizáciu kín v celkovej sume vyše milióna eur. Z nej bolo 90% určených pre jednosálové kiná s regionálnym členením poskytnutej podpory po celom území Slovenska. Digitalizácia so zameraním najmä na jednosálové kiná je jednou z aktuálnych priorít fondu od jeho vzniku. Aj preto v tomto roku fond napriek nižším príjmom zachoval zvýšenú sumu na podporu digitalizácie kín - ako v jedinej zo všetkých oblastí svojej podpornej činnosti. Fond tak opätovne zdôrazňuje svoj prioritný záujem podieľať sa v rámci svojich možností zvýšenou mierou na podpore digitalizácie kín na Slovensku. Nevyhnutná je však pritom aspoň čiastočná miera spolufinancovania digitalizácie z miestnych zdrojov, bez ktorých sa digitalizácia najmä menších kín na Slovensku nedá uskutočniť.

 

Kino Mier v Trstenej už má vo svojej vyše päťdesiatročnej histórii jedno regionálne prvenstvo. Pri svojom vzniku v roku 1961 bolo prvým moderným kinom so širokouhlým plátnom na Orave. Krok s technologickým vývojom projekčnej a zvukovej techniky udržiava dodnes. Digitalizácia projekčnej techniky umožní nielen premietať všetky filmové novinky v deň ich celoslovenskej premiéry, ale zabezpečí aj aktuálnosť a lepšie možnosti pre vytváranie programu kina a využívaním digitálnych nosičov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.