MFF Febiofest Bratislava 2023 pozná víťazov

Febio2023logo resizeHlavné ceny v rámci súťažných filmov jubilejného 30. medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava 2023 poputujú na Ukrajinu a do Poľska. Počas víkendu o tom rozhodli odborné filmové poroty. Organizátor festivalu Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom včera večer premietli poslednú snímku tohtoročného päťdňového festivalu.

„Tešíme sa, že sme na 30. ročník Febiofestu priniesli množstvo slovenských premiér za účasti domácich aj zahraničných hostí – napríklad Dmytra Sucholytkého-Sobčuka z Ukrajiny, ktorý do slovenskej distribúcie uviedol film Pamfir nominovaný na Európsky objav roka,“ povedal programový riaditeľ festivalu Ondrej Starinský.

Vychodnyfront resizeFestival tento rok svojou návštevou poctil i dokumentárny režisér svetového formátu Vitalij Manskij, ktorý tu predstavil novinku Východný front. Aj tento film neskôr v apríli vstúpi do slovenskej distribúcie. „Program bol veľmi bohatý a kvalitný, atmosféra výborná a pozitívna, dúfam, že som tu nebol posledný raz,“ ozrejmil režisér. Spolutvorca filmu, režisér a kameraman Jevhen Titarenko a ani viacerí ich kolegovia sa pre vojnu na Ukrajine nemohli na festivale v Bratislave zúčastniť.

Usporiadatelia podujatia divákom prvý raz predstavili filmy v novej súťažnej sekcii určenej celovečerným filmom V strede Európy, kde podobne ako v súťaži krátkometrážnych filmov dostali priestor talenty z krajín V4, Rakúska a Ukrajiny. Porota udelila Osobitné uznanie filmu poľského režiséra Damiana Chliebasol resizeKocura Chlieb a soľ. „S presvedčivým scenárom reflektujúcim súčasnosť, vyváženou dramaturgiou a veľmi dobrými hereckými výkonmi protagonistov. Blahoželáme k podmanivému a dobre zrežírovanému filmu, ktorý odzrkadľuje súčasné nálady na mnohých miestach Európy,“ vyjadrili sa Rada Sesic a Arkaitz Basterra pri odovzdávaní ceny za film.

Pohladmotyla resizeHlavnú cenu súťažného programu určeného celovečerným filmom venovali porotcovia snímke Pohľad motýľa ukrajinského režiséra Maksyma Nakonečného, ktorý na nich zapôsobil svojou silou, obrazotvornosťou režiséra a sviežosťou. „Ako nakrútiť emócie ľudí v traumatických situáciách až snovej reality? Ako zhmotniť podvedomé a preniesť duše filmových postáv do filmového naratívu? Režisér vytvoril originálny filmový jazyk a divákom ponúka možnosť plne sa doň ponoriť,“ dodali.

Ocenenie Mladej poroty získal film Viery Čákanyovej Poznámky z Eremocénu, cenu partnera PoznamkyzEremocenu resizefestivalu Dafilms.sk snímka Východný front režiséra Vitalija Manského a Jevhena Titarenka.

„Porota by chcela pochváliť festival za pestrý výber súťažných krátkych filmov z formálnej i estetickej stránky“, povedali v úvode porotcovia. Za najlepší krátky film považuje porota v zložení Julie Marnay, Plot resizeAleksandra Sirakova a Veton Nurkollari snímku Tomasza Wolského Plot, ktorý ich oslovil výnimočnou atmosférou a jedinečným postupným odhaľovaním charakterov postáv. Špeciálne ocenenie si odniesol film s názovom Ťažko pracujúci od rakúskeho umeleckého zoskupenia Total Refusal, ktoré si minulý rok odnieslo hlavnú cenu v tej istej kategórii.

Ondrej Starinský je rád, že porota udelila ceny filmom, ktoré zaujali nielen filmovým spracovaním, ale aj závažnosťou tém: „Či už je to víťaz v súťaži krátkych filmov, Plot Tomasza Wolského, ktorý reaguje na nenávisť voči sexuálnym menšinám alebo Pohľad motýľa Maxyma Nakonečného tematizujúci násilie páchané na ženách na pozadí ruskej agresie na Ukrajine.“

Dubecký resizeFilmový maratón, ktorý sa počas uplynulých piatich dní uskutočnil v Slovenskej národnej galérii, Kine Mladosť, Kine Klap a v Jurkovičovej teplárni poputuje v nasledujúcich dňoch do vybraných kín a filmových klubov po celom Slovensku. „Tento ročník nám ukázal zmysel organizovania festivalu s oživeným pohľadom na súčasnú domácu a svetovú kinematografiu. Nové priestory, pozitívna synergia medzi Visegrad Film Forumom a Febiofestom, dramaturgia, a najmä vyššia účasť, nám potvrdili správne kroky, ktorými sa festival vybral. A preto má opodstatnenie, aby pokračoval a stal sa z neho veľký mestský bratislavský festival s celoslovenským záberom,“ uzatvoril jubilejný 30. ročník medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava 2023 jeho prezident Peter Dubecky.

Kompletné výsledky súťaže V strede Európy

Najlepší celovečerný film
Pohľad motýľa (Bačenňa metelyka / Butterfly Vision)
Réžia: Maksym Nakonečny, 2022, UA, CZ, HR

Špeciálne ocenenie
Chlieb a soľ (Chleb i sól / Bread and Salt)
Réžia: Damian Kocur, 2022, PL

Ocenenie Mladej poroty
Poznámky z Eremocénu (Notes from Eremocene)
Réžia: Viera Čákanyová, 2023, SK, CZ, 78 min

Cena Dafilms.sk
Východný front (Eastern front)
Réžia: Vitalij Manskij, Jevhen Titarenko, US, UA, LV, CZ, 98 min.

Najlepší krátky film
Plot (Płot / The Fence)
Réžia: Tomasz Wolski, 2022, PL, 19 min.

Špeciálne ocenenie
Ťažko pracujúci (Hardly Working)
Réžia: Total Refusal, 2022, AT, 21 min.

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.