Kino Lumière uvedie filmy nominované na Európske filmové ceny


SFU_resizeBratislavské Kino Lumière má za sebou prvé tri mesiace svojho fungovania. Vo svojom programe ponúka denne v štyroch predstaveniach filmy z domácej, európskej i svetovej kinematografie, z ktorých mnohé majú u nás len málo príležitostí dostať sa k divákovi. Rôznorodý program prináša aj v decembri. Kino Lumière uvedie filmy nominované na Európske filmové ceny, profily režisérskych osobností, animované snímky i filmy s vianočnou tematikou. V archívnom kine sa na plátna dostanú adaptácie ruskej literatúry.


Dve najvýznamnejšie decembrové udalosti sa odohrajú hneď na úvod mesiaca. Prvou bude krst memoárovej publikácie Proti prúdu slovenského filmového kritika a publicistu Pavla Branka, ktorú vydal Slovenský filmový ústav (SFÚ) v spolupráci s vydavateľstvom Marenčin PT. Pri príležitosti vydania knihy, ktorá približuje Brankov dramatický životný príbeh, plný zvratov a konfliktov s mocou, sa dňa 8. decembra o 17.30 hod. uskutoční stretnutie s autorom, na ktorom knihu do života uvedie režisér Dušan Hanák. V rovnaký deň sa bude konať aj špeciálna projekcia poľského filmu Čierny štvrtok režiséra Antoniho Krauzeho z roku 2011. Film je rekonštrukciou historických udalostí zo 17. decembra 1970, ktoré sa odohrali v gdaňskej lodenici, a je obrazom mohutných demonštrácií tamojších robotníkov, aj násilného potlačenia ich vzbury. Projekcia filmu, ktorý autenticky zobrazuje udalosti charakterizované ako jeden z míľnikov poľských dejín druhej polovice 20. storočia, sa uskutoční v spolupráci s Poľským inštitútom dňa 8. decembra o 20.30 hod. a film uvedie J. E. Andrzej Krawczyk, historik a veľvyslanec Poľskej republiky v SR.

Z tematických blokov si budú môcť diváci v decembri opäť vyberať z bohatého programu. Uskutoční sa prehliadka pri príležitosti udeľovania Európskych filmových cien 2011, ktoré sa budú odovzdávať 3. decembra v Berlíne. Z nominovaných filmov na tohtoročné ceny kino uvedie snímky Kráľova reč Toma Hoppera, Lepší svet Susanne Bier, Melancholia Larsa von Triera, Tri Toma Tykwera, Turínsky kôň Bélu Tarra a v predpremiére dlhoočakávaný film Le Havre Akiho Kaurismäkiho. V súvislosti s filmovými výročiami si Kino Lumière pripomenie nedožité narodeniny herca Júliusa Vašeka projekciou epického diela Andreja Lettricha Červené víno, ale rovnako aj nedožité narodeniny Evalda Schorma. Z tvorby tejto osobnosti československej novej vlny kino premietne diela Každý deň odvahu a Návrat strateného syna. Súčasnú slovenskú kinematografiu v decembrovom programe bude zastupovať Muzika Juraja Nvotu, Prežiť svoj život Jana Švankmajera, Cigán Martina Šulíka, Dom Zuzany Liovej a Viditeľný svet Petra Krištúfka, ktorý dňa 14. decembra o 20.00 hod. uvedie jeho režisér osobne.

V poslednom mesiaci v roku dramaturgovia Kina Lumière zaradili do jeho programovej štruktúry aj novinku, ktorou sú nedeľňajšie premietania filmotéky pre deti. V tomto cykle sa v decembri odpremietajú dva rodinné dlhometrážne animované filmy, a to talianska snímka Pinocchio z roku 1972 a japonská Z Andersenových rozprávok z roku 1968. Animovaný film pre starších divákov doplnia Stvorenie sveta Eduarda Hofmana a krátky film Kataríny Kerekesovej Kamene. Aktuálnu vianočnú tematiku pripomenú nielen animované filmy, ale napríklad aj rumunská snímka Radu Munteana Utorok po Vianociach a v premiére uvedený nórsky film Benta Hamera Domov na Vianoce. Archívne kino bude tento mesiac venované ruskej literatúre a jej „konfrontácii“ s významnými režisérskymi osobnosťami. Francúzsky režisér Robert Bresson sa predstaví dvomi adaptáciami Dostojevského románov Nežná a Štyri noci jedného rojka, v ponuke budú aj filmy Dni zatmenia Alexandra Sokurova a Solaris Andreja Tarkovského, ktorých predlohou boli sci-fi romány literárnych diel slávnych bratov Strugackých.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.