Prežili koncentračné tábory

Dokument o holokauste gejov a lesieb Paragraf 175 uvidia diváci už v piatok 25. 2. v OPEN Gallery na Baštovej 5 v Bratislave. Premietanie je jednou z častí projektu Berlín-Jogjakarta, ktorým chce Iniciatíva Inakosť a Filmový festival inakosti upozorniť na nacistické prenasledovanie homosexuálov. Súčasťou podujatia je aj výstava, ktorú si možno pozrieť v spomínanej galérii. Vstup na projekciu i výstavu je zdarma.

Dokument Paragraf 175 (Veľká Británia, Nemecko, USA, 2000) režírovali Rob Epstein a Jeffrey Friedman. S nástupom nacizmu sa otvorený život homosexuálov v dekadentnom prostredí Berlína 20. rokov rázne zmenil. V období medzi rokmi 1935 – 1945 bolo vo fašistickom Nemecku za homosexualitu zatknutých približne 100 000 ľudí. Na základe paragrafu 175 (nariadenie proti sodomii) boli mnohí z nich odsúdení a uväznení, vyše 10 tisíc bolo deportovaných do koncentračných táborov. Tu, označení ružovým trojuholníkom, boli podrobení obzvlášť krutému zaobchádzaniu nielen zo strany nacistov a pseudolekárov, ale i ostatných spoluväzňov – z táborov sa ich vrátilo len 4 tisíc. V roku 2000, keď film vznikol, z nich žilo už menej než desať. Tvorcom filmu sa podarilo vypátrať päť mužov a jednu ženu, aby svetu priblížili peklo, ktorým počas vojny prešli, a tým pomohli odkryť túto málo známu kapitolu dejín 20. storočia. Ich strhujúce osobné výpovede tvoria jadro pôsobivého celovečerného dokumentu Roba Epsteina a Jeffreyho Friedmana.

Viac informácií: www.inakost.sk a www.ffi.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.