Matthias a Maxime (Kanada 2019)

Matthias-a-Maxime2Matthias et Maxime
Dráma, 119 minút
Scenár a réžia: Xavier Dolan. Kamera: André Turpin. Strih: Xavier Dolan. Hudba: Jean-Michel Blais. Hrajú: Gabriel D´Almeida Freitas, Xavier Dolan, Harris Dickinson, Anne Dorval, Pier-Luc Funk, Antoine Pilon, Christopher Tyson, Catherine Brunet, Adib Alkhalidey, Micheline Bernard, Marilyn Castonguay a ďalší.
Slovenská premiéra: 6. februára 2020
Matthias (Gabriel D´Almeida Freitas) a Maxime (Xavier Dolan) sú už od detstva nerozlučnými kamarátmi. Keď sú však počas natáčania študentského filmu vyzvaní, aby sa pobozkali pred kamerou, všetko sa náhle zmení. Zdanlivo nenarušiteľné puto je zneistené pochybnosťami, aké city k sebe v skutočnosti prechovávajú. Dvaja muži s tridsiatkou na krku si musia položiť zásadnú otázku – ako správne žiť svoj život? Kde je ich miesto? Najnovší film úspešného kanadského režiséra Xaviera Dolana je drámou o priateľstve, láske a hľadaní skutočných emócií. Dolana (20. 3. 1989) niekedy nazývajú zázračným dieťaťom québeckého filmu, pretože aj keď je v Québecu silná tradícia autorských režisérov, len málokto z nich dokázal v takom mladom veku toľko, čo Dolan. Jeho debut Zabil som svoju matku (2009) získal cenu Medzinárodnej konfederácie umeleckého a esejistického filmu (CICAE) v Cannes a následne koloval a vyhral na troch desiatkach ďalších festivalov. Jeho ďalší film Imaginárne lásky (2010) síce nemal taký silný kritický ohlas, ale stal sa kultovým pre najmladšiu generáciu filmových fanúšikov. Predal sa do desiatok teritórií a aj na Slovensku patril k najnavštevovanejším artovým filmom roka. Nasledujúci, trochu experimentálny Laurence Anyways (2012) znovu putoval na festival do Cannes a Tom na farme (2013) mal pre zmenu premiéru v súťaži festivalu v Benátkach. S nasledujúcimi filmami súťažil Dolan znova v Cannes. Za snímku Mami! (2014) získal Cenu poroty a za film Je to len koniec sveta (2016) Veľkú cena poroty a Cenu ekumenickej poroty. Dráma Môj život s Johnom F. Donovanom (2018) mala svetovú premiéru na festivale v Toronte a s drámou Matthias a Maxime (2019) znova súťažil v Cannes.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.