Poďme kradnúť kone (Nórsko/Švédsko/Dánsko 2019)

Podme-kradnut-kone1Ut og stjæle hester / Ut och stjäla hästar / Ud og stjæle heste
Dráma, 122 minút
Scenár: Hans Petter Moland, Per Petterson. Réžia: Hand Petter Moland. Kamera: Rasmus Videbæk. Strih: Jens Christian Fodstad, Nicolaj Monberg. Hudba: Kaspar Kaae. Hrajú: Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Tobias Santelmann, Danica Curcic, Pål Sverre Hagen, Gard B. Eidsvold, Jon Ranes, Sjur Vatne Brean, Torjus Hopland Vollan, Tone Beate Monstraum, Anders Baasmo Christiansen a ďalší.
Slovenská premiéra: 6. februára 2020
November 1999. 67-ročný Trond (Stellan Skarsgård) žije v novoobjavenej samote. Začiatkom zimy zistí, že má suseda, ktorého spoznal už v roku 1948. Bolo to v lete, Trond mal vtedy 15 rokov a bolo to práve to leto, kedy ho jeho otec pripravoval niesť bremeno svojej nadchádzajúcej zrady a zmiznutia. Bolo to tiež leto, počas ktorého Trond dospel a po prvýkrát zacítil vôňu ženy, po ktorej túžil. Tej istej, s ktorou sa Trondov otec chystal stráviť celý svoj život... Režisér Hans Peter Moland sa narodil v Osle. Debutoval v roku 1993 filmom The Last Lieutenant. Po filmovom debute nasledovali ďalšie snímky – Zero Kelvin (1995), Aberdeen (2000) a The Beautiful Country (2004), ktoré boli vybrané do súťaže v Berlíne. Moland režíroval aj krátky film United We Stand, ktorý získal ceny na niekoľkých významných filmových festivaloch. Je tiež známy svojou spoluprácou a hlbokým priateľstvom so švédskym hercom Stellanom Skarsgårdom, s ktorým nakrútil viaceré filmy: Zero Kelvin, Aberdeen či En ganske snill mann (2010), ktorý bol nominovaný na Zlatého medveďa na 60. medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne. Štvrtá spolupráca so Skarsgårdom, In Order of Dissappearence, mala svoju premiéru v súťažnej sekcii 64. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Berlíne. Moland debutoval v Hollyvoode v roku 2019, kde režíroval remake filmu In Order of Dissappearence s názvom Cold Pursuit, v ktorom Skarsgårda nahradil Liam Neeson. Snímka Poďme kradnúť kone získala Strieborného medveďa za mimoriadny umelecký počin (Berlinale EO19).
Foto: Film Europe Media Company

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.