Zomrel rakúsky herec Peter Simonischek

Peter SimonischekVo veku 76 rokov zomrel vo Viedni 30. mája 2023 rakúsky herec Peter Simonischek. Samotný herec účinkoval v priebehu svojej kariéry v množstve filmov či divadelných predstavení a hlavnú úlohu si zahral napríklad aj v slovenskom filme Tlmočník. Správu o jeho úmrtí potvrdilo aj viedenské divadlo Burgtheater, s tým že naposledy vydýchol v noci z 29. na 30. mája 2023 doma v kruhu svojich najbližších.

Peter Simonischek sa narodil v rakúskom Grazi. Svoju kariéru začal na divadelných doskách, odtiaľ sa presunul do televízie a od roku 1980 sa začal plnohodne objavovať na filmovej scéne. Zahral si v snímkach ako Strach a láska (1988), Miluj blížneho svojho (1998) či Gebirtig (2002) no hoci patril k obsadzovaným menám, najväčšiu slávu mu priniesla až mimoriadne oceňovaná dráma Toni Erdmann (2016). Tá bola dokonca o rok neskôr nominovaná na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film. Následne účinkoval i v spomínanej slovenskej snímke Martina Šulíka Tlmočník (2018), dráme Kursk (rovnako 2018), prequeli Armády mŕtvych s názvom Armáda lupičov (2021) a diváci si ho môžu pamätať aj z tretieho dielu Fantastických zverov s názvom Fantastické zvery: Tajomstvá Dumbledora (2022). Dočkal sa i viacerých ocenení a v roku 2016 získal čestný titul „komorného herca“ za svoje divadelné výkony. Zanechal po sebe trojicu synov, pričom Maximilian Simonischek a a o niečo menej známejší Kaspar Simonischek sa taktiež po jeho vzore venujú herectvu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.