Zomrela legendárna slovenská herečka Milka Zimková

Milka ZimkováDňa 30. mája 2023 opustila tento svet Milka Zimková, jedna z legiend slovenskej filmovej scény. Naposledy vydýchla v jednej z bratislavských nemocníc, pričom smutnú správu potvrdil jej bývalý manžel a akademický maliar Ondrej Zimka. V čase úmrtia mala 71 rokov a hoci sa už dlhšie nevenovala hereckej kariére, diváci si ju budú navždy pamätať vďaka viacerým úlohám, kde však silne vyčnieva jej postava Johany Ovšeny z filmu Pásla kone na betóne.

Emília Zimková, ktorú však verejnosť nepoznala inak ako Milka, sa narodila 1. augusta 1951 v obci Okružná. Herectvo vyštudovala v Bratislave na divadelnej fakulte VŠMU, ktorú dokončila v roku 1974. Následne sa venovala divadlu, no postupne sa začala angažovať aj na filmovej scéne, kde sa nevyhýbala ani televízii. Okrem hrania sa však venovala i písaniu a vytvorila hneď niekoľko prozaických diel a monodrám. Jedným z jej prvých diel bol cyklus próz Pásla kone na betóne, ktorý sfilmoval v roku 1982 známy režisér Štefan Uher, pričom Milka Zimková si v ňom zahrala hlavnú úlohu a bola i spoluautorkou filmového scenára. Scenáristicky sa podieľala aj na pokračovaní ...kone na betóne (1995), kde znova stvárnila titulnú rolu.

Mimo toho sa však objavila i v ďalších filmoch ako Vianočné oblátky (1977), Zlaté časy (1978), Kosenie jastrabej lúky (1981), Zabudnite na Mozarta (1985), Proč (1987) či Reverend (1989). Za zmienku stojí aj historický seriál z obdobia baníckych povstaní Na baňu klopajú. V priebehu života sa dočkala viacerých prestížnych ocenení vrátane Ceny Ivana Kraska za už spomínanú prózu Pásla kone na betóne. Filmová verzia jej zase vyniesla hlavnú cenu na Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve. Získala aj titul Osobnosť roka, cenu za najlepší herecký výkon na Festivale Európskych filmov za ...kone na betóne či cenu medzinárodnej poroty na 40. medzinárodnom festivale Divadla jedného herca. S bývalým manželom Ondrejom Zimkom mala dve deti - akademického maliara Ondreja a dcéru, výtvarníčku Milinu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.