Zomrel legendárny režisér Carlos Saura

Carlos SauraV piatok 10. februára 2023 zomrel vo vysokom veku 91 rokov uznávaný španielsky režisér Carlos Saura. Ten naposledy vydýchol v Madride, pričom tamojšie média informovali, že príčinou jeho úmrtia boli dýchacie problémy. Saura patril ku skutočným legendám španielskej filmovej scény a spolu s Pedrom Almodóvarom a Luisom Buñuelom patrí medzi najznámejších tvorcov pochádzajúcich z tejto krajiny.

Narodil sa 4. januára 1932 v Huesce. V mladosti ho fascinovalo fotografovanie, od ktorého sa postupne dostal k štúdiu filmu. To dokončil v roku 1957 a neskôr začal na škole aj prednášať. Po tom čo ho však z politických dôvodov vylúčili, sa začal venovať výhradne nakrúcaniu vlastných filmov. Jedným z jeho vzorov bol už spomínaný Luis Buñuel a toho obsadil i do svojho filmu Plač pre banditu (1964). Medzinárodné uznanie mu priniesli už ďalšie dve snímky - Hon (1966) a Pepermintové frapé (1967). Tie mu vyniesli Strieborného medveďa na prestížnom filmovom festivale v Berlíne.

Z ďalších jeho známych snímok spomeňme Anna a vlci (1973), Starý dom uprostred Madridu (1975), Mamička oslavuje sté narodeniny (1979) Rýchlo, rýchlo (1981), Carmen (1982), Strieľaj (1993), Tango (1998), Goya v Bordeaux (1999), Iberia (2005) či Flamenco, Flamenco (2010). So svetom filmu sa rozlúčil dokumentom Las paredes hablan, ktorý uvedený iba pred týždňom. V priebehu svojej kariéry sa dočkal množstva prestížnych ocenení a trojica jeho snímok sa môže dokonca pochváliť i nomináciou Oscara (už spomínané Mamička oslavuje sté narodeniny, Carmen a Tango). Jeho partnerkou bola svojho času slávna Geraldine Chaplinová, s ktorou mal i pracovný vzťah. Len deň po svojej smrti si mal inak prevziať čestnú cenu za celoživotné dielo v rámci 37 ročníka udeľovania cien Goya.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.