Zomrel hudobný skladateľ Burt Bacharach, trojnásobný držiteľ Oscara

Burt BacharachV mimoriadne ysokom veku 94 rokov zomrela 8. februára 2023 ďalšia významná osobnosť filmu - hudobný skladateľ Burt Bacharach. Informovali o tom médiá s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Tina Brausam, ktorá zároveň uviedla, že slávny tvorca skonal prirodzenou smrťou vo vlastnom dome v Los Angeles. Burt Bacharar sa preslávil aj na hudobnej scéne a mnoho jeho piesní dominovalo najrôznejším hitparádam.

Narodil sa 12. mája 1925 v americkom Kansas City. Hudbu vyštudoval až na troch univerzitách a po vojne sa začal živiť ako pianista. Neskôr začal skladať piesne s textárom Halom Davidom a behom svojho života pomáhal tvoriť skladby pre mnoho známych interprétov ako boli Dusty Springfield, Tom Jones či Carpenters. Dlhší čas robil dokonca aranžéra slávnej speváčke a herečke Marlene Dietrich.

K tvorbe filmovej hudby sa dostal oficiálne až v šesťdesiatych rokoch a v tých si pripísal na svoje konto aj viacero nominácií na Oscara za najlepšiu pieseň. Hudbu skladal napríklad aj pre bondovskú paródiu Casino Royale (1967), no už o dva roky neskôr mu slávny western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) vyniesol rovno dvojicu pozlátených sošiek - jednu za najlepšiu skladbu a jednu za pôvodnú hudbu. Tretí a záverečný Oscar mu bol udelený za hudbu k romantickej komédii Arthur (1981). Mimo toho bol i držiteľom dvoch zlatých Glóbusov za už spomínanú dvojicu snímok, víťazom Primetime Emmy Awards a šesťkrát získal aj mimoriadne prestížnu Grammy.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.