Zomrela speváčka a herečka Naďa Urbánková

Naďa UrbánkováV piatok 3. februára 2023 zomrela v jednej z pražských nemocníc vo vysokom veku 83 rokov speváčka a herečka Naďa Urbánková. Známej hviezde českej scény sa stali osudnými komplikácie spojené s rakovinou a nedávno prekonaným ochorením Covid-19. Informovala o tom jej dcéra Jana Fabiánová na sociálnej sieti Facebook, ktorá zároveň uviedla, že jej matka odišla z tohto sveta v spánku.

Naďa Urbánková, pôvodným menom Naděžda Balabánová, sa narodila 30. júna 1939 v meste Nová Paka. V mladom veku síce vyštudovala za zdravotnú sestru, no tomuto povolaniu sa venovala jej krátko a veľmi rýchlo presedlala k hudbe a herectvu. Ako herečka debutovala už v roku 1959 v Pardubickom divadle. Filmový debut si odbila v roku 1964, keď sa objavila v hudobnom filme Kdyby tisíc klarinetů režiséra Jana Roháča. Už o dva roky neskôr si navyše zahrala aj v oscarovom filme Jiřího Menzela Ostro sledované vlaky (1966). Medzičasom sa začala venovať aj svojej hudobnej kariére, kde bola od roku 1969 členkou skupiny Country Beata v roku 1972 získala svojho prvého Zlatého slávika. Tento úspech neskôr zopakovala ešte štyrikrát.

Z ďalších filmov, v ktorých sa objavila spomeňme Pension pro svobodné pány (1967), Skřivánci na niti (1969), Radúz a Mahulena, Lucie a zázraky (oba 1970), či Na samotě u lesa (1976). Objavila sa aj vo viacerých televíznych snímkach či v seriálovej produkcii, pričom jej úplnou derniérou bolo účinkovanie v druhej sérii kriminálky Rapl. Behom svojho života bola trikrát vydaná a svojho času mala i dlhoročný vzťah so známym Josefom Abrhámom. Z druhého manželstva pochádza aj jej dcéra a taktiež speváčka Jana Fabiánová.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.