Zomrela legendárna Gina Lollobrigida

GinaLolobrigida resizeVo vysokom veku 95 rokov opustila tento svet ďalšia legenda filmovej scény - talianska herečka Gina Lollobrigida, ktorá naposledy vydýchla v Ríme v pondelok 16. januára 2023. Túto smutnú správu oznámila talianska agentúra ANSA s odvolaním sa jej najbližšiu rodinu. Samotná Lollobrigida bola svojho času považovaná za jednu z najkrajších herečiek svojej doby a patrila k najuznávanejším Európankám vo filmovom biznise.

Luigia Lollobrigida sa narodila 4. júna 1927 v talianskom Laziu. Po skončení druhej svetovej vojny sa s rodinou presťahovala do Ríma, kde sa začala vďaka svojej prirodzenej kráse angažovať ako modelka na rôznych súťažiach krásy. V roku 1947 skončila dokonca tretia na Miss Italia. Súčasne sa začala objavovať aj vo filmoch a už začiatkom päťdesiatych rokov sa z nej stala skutočná filmová hviezda. Tú z nej definitívne urobil Fanfán Tulipán (1952) a filmy ako Chlieb, láska a fantázia (1953), Chlieb, láska a žiarlivosť (1954) či Chrám Matky Božej v Paríži (1955) iba povrdili jej hviezdny status.

Z ďalších snímok, kde sa objavila, spomeňme Šalamún a kráľovná zo Sáby (1959), Talianske prázdniny (1961) Bezcharakterná žena (1964), Ja, ja, ja… a tí druhí (1966), Dobrý deň, pani Campbellová! (1968), Panáčik z dreva (1972), Podvod (1985) či Sto a jednu noc (1995). Po komédii XXL (1997) s Gérardom Depardieum sa prestala objavovať na filmovom plátne a zmenila to už len paródia Box Office 3D: The Filmest of Films (2011), kde stvárnila samú seba v malej cameo úlohe. V priebehu svojej kariéry bola dvakrát nominovaná na Zlatý Glóbus - raz za spomínanú komédiu Dobrý deň, pani Campbellová!, druhýkrát za televíznu soap operu Falcon Crest.

Celkovo si zahrala vo viac ako sedemdesiatich filmoch a televíznych produkciách. Spolupracovala s mnohými významnými režisérmi ako boli Alberto Lattuada, Vittorio De Sica, Mario Monicelli, Pietro Germi či Mario Soldati. Nestratila sa ani v dobe, keď začala jej herecká kariéra upadať a miesto toho sa začala sústreďovať na maľovanie, sochárstvo či fotografiu. V roku 1999 sa dokonca stala čestnou veľvyslankyňou OSN pre výživu a pôdohospodárstvo. Bola raz vydatá - za slovinského lekára Milka Skofiča, s ktorým mala syna Milka. Neskôr bol jej partnerom podstatne mladší Javier Rigau y Rafols, ktorý si ju vzal za ženu podvodom, no toto manželstvo bolo neskôr anulované.

Foto: ČSFD cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.