Zomrela herečka Kirstie Alley

Kirstie AlleyAmerická herečka Kirstie Alley, ktorá sa v priebehu kariéry objavila v mnohých známych filmoch či televíznych projektoch, zomrela 5. decembra 2022 vo veku 71 rokov. Informovala o tom dvojica jej adoptívnych detí prostredníctvom sociálnej siete Twitter s tým, že príčinou úmrtia bola rakovina hrubého čreva s ktorou herečka bojovala iba veľmi krátko.

Kirstie Louise Alley sa narodila 12. januára 1951 v kansaskom meste Wichita. Neskôr sa presťahovala do Los Angeles, kde sa začala venovať scientológii a interiérovému návrhárstvu. Prvýkrát si krátko zahrala v jednej z epizód sci-fi seriálu Quark (1978), no výraznejšiu úlohu získala až vo svojom prvom celovečernom filme, ktorým bol dodnes mimoriadne oceňovaný Star Trek II: Khanov hnev. Talent potvrdila aj v minisérii Sever proti Juhu (1985-1986) a už o rok na to si pripísala na konto skutočne prelomovú úlohu. Vtedy sa totiž začala objavovať v seriáli Cheers (u nás je známejší jeho spin-off Frasier) a vďaka nemu získala ako Emmy Awards, tak i Zlatý Glóbus.

Jej najznámejším filmovým hitom je každopádne komédia Pozri, kto to hovorí (1989), ktorá sa vcelku rýchlo dočkala aj dvoch ďalších pokračovaní (1990-1993). Za zmienku však stoja i snímky ako Letná škola (1987), Smrť v pätách (1988), Mesto prekliatych (1995), Pozor na Harryho (1997), alebo Krása na zabitie (1999). Z televíznych projektov je zase nutné spomenúť drámu Dávidova matka, seriál Veronica či minisériu Posledný Don. Všetky spomínané projekty jej totiž vyniesli ďalšie nominácie na prestížne ocenenia, no úspešná bola iba v prvom prípade, keď sa dočkala svojej druhej Emmy. Samotná herečka bola dvakrát vydatá - jej prvý manžel mal zhodou okolností rovnaké priezvisko a druhým bol ďalší herec Parker Stevenson, s ktorým vychovávala dve adoptované deti - syna Williama a dcéru Lillie.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.