Zomrela Angela Lansbury z To je vražda, napísala

Angela LansburyVo vysokom veku 96 rokov zomrela dňa 11. októbra 2022 britská herečka Angela Lansbury. Najviac ju preslávila úloha fiktívnej spisovateľky Jessicy Fletcher z krimi seriálu To je vražda, napísala. Podľa vyjadrenia jej najbližších odišla pokojnou smrťou v spánku, iba päť dní pred svojimi deväťdesiatymi siedmymi narodeninami.

Angela Lansbury, ktorá sa narodila 16. októbra 1925 v Londýne, emigrovala ešte počas druhej svetovej vojny so svojou rodinou do USA. Jej herecké začiatky siahajú do konca štyridsiatych, respektíve začiatku päťdesiatych rokov, pričom filmovému svetu uviedla sa naozaj výborným spôsobom. Hneď za jej debut Plynové lampy (1944) bola nominovaná na Oscara a druhú nomináciu pridala do svojej zbierky len o rok neskôr vďaka účasti vo filme The Picture of Dorian Gray (1945). V priebehu svojej kariéry si zahrala aj v ďalších známych snímkach ako Mandžuský kandidát (1962), Smrť na Níle (1978) či Kúzelná opatrovateľka (2005). Podieľala sa aj na animovaných disneyovkách Kráska a zviera (1991) a Anastázia (1997).

No hoci bola v priebehu svojej kariéry trikrát nominovaná na Oscara (tretíkrát za spomínaného Mandžuského kandidáta, najviac ju preslávil krimi seriál To je vražda, napísala, kde účinkovala v rokoch 1984-2003. Úloha Jessicy Fletcher jej vyniesla množstvo nominácií na rôzne ocenenia a dokonca za ňu štyrikrát získala Zlatý Glóbus. V roku 2013 jej bol kráľovnou Alžbetou II. udelený Rad britského impéria a len o rok neskôr sa dočkala čestného Oscara za prínos filmovému priemyslu. Bola dvakrát vydatá - za hercov Richarda Cromwella, respektíve Petera Shawa - a bola matkou dvoch detí a jedného nevlastného syna.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.