Zomrela herečka Louise Fletcher z filmu Prelet nad kukučím hniezdom

Louise FletcherDňa 23. septembra 2022 zomrela vo svojom dome vo francúzskom Montdurausse známa americká herečka Louise Fletcher. V čase úmrtia mala 88 rokov, pričom podľa slovo jej agenta Davida Shaula odišla v kruhu svojej rodiny a prirodzeným spôsobom počas spánku. Louise Fletcher najviac preslávil oscarový film Miloša Formana Prelet nad kukučím hniezdom, kde stvárnila autoritársku zdravotnú sestru Mildred Ratched.

 Louise Fletcher sa narodila 22. júna 1934 v americkej Alamabe ako druhé zo štyroch detí nepočujúcim rodičom. V mladosti vyštudovala dramatické umenie a po skončení univerzity sa stala členkou divadelného súboru. V roku 1955 však odcestovala doLos Angeles, kde začala navštevovať kurzy herectva. Svoj filmový debut si odbila v dráme A Gathering of Eagles (1963), na ďalšiu účasť si však musela počkať až do roku 1974, kedy sa objavila vo filme slávneho Roberta Altmana Zlodeji ako my. Zlom prišiel už o rok neskôr a to vďaka už spomínanej úlohe v snímke Prelet nad kukučím hniezdom. Samotná Louise Fletcher zaň navyše získala prvého a nakoniec i jediného hereckého Oscara.

Behom ďalších rokov si ďalej zahrala v komédii Detektiv zo San Franciska (1978), v mafiánskom epose Vtedy v Amerike (1984) či vo filmoch ako Chlapec, ktorý vedel lietať (1986), Hráč (1992) alebo Veľmi nebezpečné známosti (1999). Svoje si odohrala aj na televíznych obrazovkách, kde sa objavila v seriáloch ako Perry Mason, Pásmo soumraku, Príbehy zo záhrobia, Star Trek: Vesmírna stanica DS9 či Pohotovosť. Jej poslednú filmovú rolu si odbila drámou A Perfect Man (2013) a s hereckou kariérou sa definitívne rozlúčila o štyri roky neskôr v seriáli Girlboss.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.