Zomrel Sidney Poitier, prvý černošský herec ocenený Oscarom

Sidney PoitierSidney Poiter, slávny herec americko-bahamského pôvodu zomrel vo štvrtok 6. januára 2022 vo veku 94 rokov. Túto smutnú informáciu potvrdil bahamský minister zahraničia Fred Mitchell. Poitier sa už dlhšie nevenoval hereckej kariére a práve na Bahamách trávil posledné roky svojho života.

Narodil sa 20. februára 1927 na Floride a jeho herecká kariéra sa začala odvíjať koncom štyridsiatych rokov. Do výraznejšieho povedomia sa dostal už vďaka dráme No Way Out z roku 1950, to najlepšie ho však ešte len čakalo. Za Edge of the City (1957) si pripísal na svoje konto nomináciu na Bafta Awards a len o rok neskôr ju aj premenil na celkové víťazstvo vďaka snímke Útek v reťaziach (1958). Za ten istý film získal aj svoje prvé nominácie na Zlatý Glóbus a Oscara. Oba ocenenia nakoniec získal vďaka dramédii Poľné ľalie (1963) a stal sa vôbec prvým černošským, respektíve bahamským hercom, ktorému bol udelený prestížny Oscar. I to prispelo k tomu, že sa stal v šesťdesiatych symbolom boja proti rasizmu a rasovej segregácii v USA.

Najväčších kariérnych úspechov sa dočkal v roku 1967, kde sa stal vďaka trojici filmov Hádaj, kto príde na večeru, Pánovi učiteľovi s láskou a V žiare noci zaradil kasovo najúspešnejším hercom daného obdobia. V roku 1974 mu britská kráľovná Alžbeta II. udelila rytiersky titul. Angažoval sa aj ako režisér, pričom za všetky spomeňme snímky V meste v sobotu večer (1974), Blázni vo väzení (1980) či Otec je duch (1990). Medzi rokmi 1997 a 2007 dokonca pôsobil aj ako veľvyslanec Bahám. V roku. S filmovou scénou sa rozlúčil v roku 2001 drámou Posledná šanca a o rok neskôr mu bol Akadémiou udelený čestný Oscar za celoživotné dielo.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.