Zomrela dabingová legenda Štefan Mandžár

Mandzar StefanV utorok ráno zomrel vo veku nedožitých 69 rokov Štefan Mandžár. Herec a režisér, ktorý bol širokej verejnosti známy najmä vďaka dabingu, podľahol ochoreniu COVID-19.

Štefan Mandžár sa narodil 10. júna 1952 v Ždiari. Ako herec je známy z filmov Prázdniny u starej mamy (1976), Ružové sny (1976) či Roky prelomu (1989), ako režisér zase z pôsobenia v Prešove v Divadle Jonáša Záborského. Najviac ho však preslávil dabing, ktorý aj režíroval. Podieľal sa na slovenskom znení mnohých seriálov ako Bol raz jeden život  alebo Matlock. S jeho menom sú späté aj desiatky titulov známych z vysielania Slovenského rozhlasu. Bol držiteľom ocenenia Literárneho fondu za celoživotné dielo v oblasti dabingu, no získal i ďalšie ocenenia ako napríklad Zlatá slučka.

Facebooková stránka Slovenský dabing zareagovala na túto udalosť slovami„Ťažko sa nám píše o tejto smutnej správe, nemôžeme tomu doteraz uveriť. Legendárny režisér, jeden z najlepších, ktorí kedy na Slovensku boli, Štefan Mandžár, nás navždy opustil. Nedá sa ani spočítať, koľko dabingov vytvoril a ani vyjadriť slovami, čo všetko pre rozvoj slovenského dabingu za celý svoj život urobil.Sám doma 1 a 2, Maska, Piaty element, Rýchlejší, ako smrť, Stratení vo vesmíre, či legendárny seriál AKTY X - "Všetko je vo hviezdach" atď.Je to obrovská rana pre slovenský dabing, taktiež aj pre jeho blízkych, najmä pre jeho manželku, kráľovnú dabingu, Ľudmilku.Je to naozaj veľmi smutné. Svet dabingu bude opäť chudobnejší o ďalšieho velikána.Úprimnú sústrasť celej jeho rodine! Maestro, ďakujeme za všetko!

 

 

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.