MFF Bratislava uvedie archívne slovenské filmy

MFFlogo resizeUž zajtra (12. Septembra) sa začne 17. Medzinárodný filmový festival Bratislava, ktorý predstavíaj diela z archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). V novej sekcii Lexikón: Slovensko 2,35 sa premietne sedem filmov, v špeciálnej sekcii bude uvedený film Martina Hollého Medená veža z roku 1970. Všetky sú zaradené do programu Kina Lumière.

Film Medená veža uvádza v sekcii Made in Slovakia – špeciál ako poctu slovenskej herečke Emílii Vášáryovej, ktorá sa tento rok stane už siedmou laureátkou pamätnej dlaždice na Filmovom chodníku slávy pred Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Film rozpráva dramatický príbeh troch priateľov, žijúcich osamote v Medenaveza resizehorskej chate vo Vysokých Tatrách, ktorých neohrozené priateľstvo naruší príchod manželky jedného z nich. Emília Vášáryová vo filme hrá po boku hereckých osobností Štefana Kvietika, Ivana Mistríka a Ivana Rajniaka. Film v čase svojho vzniku vzbudil mimoriadny divácky záujem, a to nielen vďaka špičkovému hereckému obsadeniu, ale i scenáru Ivana Bukovčana a  kamere Karola Kršku, ktorému sa podarilo širokouhlými zábermi zachytiť krásu a majestátnosť našich veľhôr.

Sekcia Lexikón: Slovensko 2,35 je novinkou festivalového programu. Podľa slov jej zostavovateľa Tomáša Hudáka „sa zakaždým sústredí na vybraný technický či estetický jav alebo výrazový prostriedok filmovej reči. Bude skúmať neustále sa vyvíjajúci filmový jazyk a na príklade zvolených snímok zrozumiteľne vysvetľovať filmologické pojmy. Tento rok je venovaná problematike formátu filmového obrazu.“ Sedem krátkych filmov z tejto sekcie pochádza z archívneho fondu SFÚ, v kolekcii sa premietne Angkorvat (1959) a To bolo včera (1962) režiséra Vlada Kubenka, Jachtári (1963) a Miliardy kvapiek života (1975) Milana Černáka, Obrázky z Tatranského národného parku (1960) Karola Skřipského, Variácie kľudu (1966) Dušana Hanáka a The Worker X (1970) Dušana Trančíka. „Túto rôznorodú kolekciu filmov spája to, že si ich autori problém rámu dobre uvedomovali a neuspokojili sa so zaužívaným ohraničením ako nutnosťou, nad ktorou netreba uvažovať,“ charakterizuje výber filmov v sekcii Tomáš Hudák.

Celkovo je slovenská kinematografia na festivale bohato zastúpená. Do Súťaže hraných filmov je zaradený koprodukčný česko-slovenský Rodinný film režiséra Olma Omerzua, v Súťaži krátkych filmov zasa snímka slovenského režiséra Andreja Kolenčíka Play!, ktorú nakrútil v srbskej produkcii. Sekcia Made in Slovakia uvedie filmy Čistič (r. Peter Bebjak), Domácí péče (r. Slávek Horák) a televízny projekt True Štúr (r. Michal Baláž), v sekcii študentských filmov sa predstavia diela z Vysokej školy múzických umení v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Súčasťou festivalu je aj retrospektíva slovenského dokumentaristu žijúceho v USA Miša Suchého.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.