Ocenené filmy v programe MFF Bratislava

MFFBratislavalogo resizeBlížiaci sa 17. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava (12.-17.11.2015) opäť ponúka príležitosť na bilancovanie uplynulej filmovej sezóny. Predurčuje ho k tomu jesenný termín, vďaka ktorému môžu diváci počas festivalu spoznať filmové tituly z významných svetových festivalov prvej polovice roka. Okrem už všeobecne známych mien filmových tvorcov sa predstavia diela začínajúcich filmárov zo sveta hraného, dokumentárneho, ale aj animovaného filmu.

Po svojom prvom celovečernom debute Volcano nám islandský režisér Rúnar Rúnarsson predstavuje život dospievajúceho Ariho. 16-ročný chlapec musí opustiť svoj usporiadaný a šťastný veľkomestský život v Reykjaviku, Vrabce resize 2odsťahovať sa od matky a vrátiť sa do svojho rodiska - odľahlého vidieckeho sídla k otcovi, ktorý oň nejaví záujem a sám sa správa ako teenager. Vrabce (Sparrows), lyrický príbeh o dospievaní, nechcených životných zmenách, ale aj o nude, stereotype a frustrácii zvíťazil na 63. ročníku festivalu v San Sebastiane. Bratislavskí diváci budú mať možnosť spoznať aj režiséra filmu, ktorý potvrdil svoju účasť na festivale.

Meno Charlie Kaufmann sa väčšine filmových nadšencov spája so snímkami ako napríklad V koži Johna Malchovicha, či Večný svit nepoškvrnenej mysle. Renomovaný americký scenárista a držiteľ Oscara si na konto pripísal ďalšie pozoruhodné dielo, stop-motion tragikomédiu Annomalisa. Vyše trojročné prípravy boli odmenené prestížnym ocenením - Veľkou cenou poroty, ktorú si Charlie Kaufman spolu s Dukom Johnsonom odniesli z  festivalu v  Anomalisa resizeBenátkach. Annomalisa rozpráva príbeh motivačného spíkra  Michaela Stonea, ktorý aj napriek úspechu, obdivu a uznaniu nie je spokojný. Nedokáže sa vyrovnať s pocitom, že všetko a všetci sú monotónni, rovnakí, všední. Zlom nastáva počas služobnej cesty do Cincinati, kde stretáva Lisu. A prichádza vytúžená anomália. Vytrhnutie zo stereotypu. Napriek tomu, že ide o animovaný film, diváci sa dokážu plne stotožniť s figúrkami, smiať sa na vyobrazení najrôznejších bežných nepríjemností spojených so služobnými cestami, hotelmi, ale aj tŕpnuť a prežívať silné momenty uvedomovania si vlastnej identity, sexuality a osamelosti.

Medzi ďašími ocenenými filmami si diváci budú môcť pozrieť aj víťaza Veľkej ceny poroty pre dokumentárny film na festivale Sundance Vlčia svorka (The Wolfpack) debutujúcej režisérky Crystal Moselle. Ide o portrét šestice bratov, ktorí vyrastali uprostred New Yorku a predsa v sociálnej izolácii; či minuloročného víťaza jihlavského Jasoom lud.resizefestivalu a jeden z najúspešnejších dokumentárnych filmov roka Ja som ľud (Je suis le peuple, I Am the People) debutujúcej režisérky Anny Roussillon. Autorka sa venuje egyptskej revolúcii z roku 2011, no nesleduje ju na námestiach, ale v odľahlej dedine prostredníctvom rodiny a ich televízora. Zaujíma sa o to, ako je revolúcia vnímaná „na diaľku“ a aký ma dopad na miesta, ktoré ňou priamo nežijú.

A nechýba ani debut kolumbijského tvorcu Césara Augusta Aceveda Zem a tieň (La tierra y la sombra, Land and Shade), za ktorý v Cannes získal Zlatú kameru. Predstavuje nám v ňom príbeh staršieho farmára Alfonsa (Haimer Leal). Po rokoch sa vracia na svoj statok, k živoriacej rodine, ktorá už ani nedúfala, že ho ešte niekedy uvidí. Nič už však nie je ako predtým. Vážny zdravotný stav jeho syna, ťažké mužské práce, ktoré ostali v rukách žien. Vďaka podmanivej práci kameramana divák aj napriek náročnej téme naplno vníma krásu obrazov, ktoré neraz hovoria viac, než samotné postavy.

Počas 17. ročníka MFF Bratislava sa bude premietať v troch kinosálach Kina Lumière, v Kine Mladosť a Kine Nostalgia. Oficiálnou festivalovou kaviarňou bude tento rok Gorila.sk Urban Space. 
Viac: www.iffbratislava.sk    
                                                          

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.