MFF Bratislava patrí aj slovenským tvorcom

IFF Bratislava logo resizeŠtrnásty  ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava reaguje na situáciu v  slovenskej kinematografii a  aj preto sekciu venovanú prehliadke aktuálnej domácej produkcie  Made in Slovakia zatraktívnili organizátori Súťažou hraných filmov. Stretne sa v nej sedem filmov, ktoré mali premiéru v roku 2012.

Sekcia Made in Slovakia mala doteraz podobu nesúťažnej prehliadky noviniek domácej kinematografie. So zvýšeným počtom premiér hraných filmov v roku 2012 sa organizátori rozhodli rozšíriť sekciu o Súťaž hraných filmov. Okrem toho, že sekcia bude atraktívnejšia aj pre samotných tvorcov, ponúkne divákom možnosť porovnať si jednotlivé filmové novinky (slovenské, alebo nakrútené v koprodukcii s Českom), ktoré vstúpili do kín v aktuálnom roku. Súťaž hraných filmov nie je iba výberom toho najlepšieho, čo momentálne slovenská kinematografia v rámci hranej tvorby ponúka, ale súčasne zachytáva aj jednotlivé línie, ktoré sa v nej vyprofilovali. Na jednej strane sú to nízkorozpočtové filmy ako jedno z možných tvorivých východísk   – Zlo (r. Peter Bebjak), Anjeli (r. Róbert Šveda), na druhej strane zavedení tvorcovia a ich  (v oboch prípadoch dobové) filmy reflektujúce temné etapy našich stále ešte nedávnych dejín – eŠteBák (r. Juraj Nvota), V tieni (r. David Ondříček) a potom filmy debutujúcich režisérov  – Tigre v meste (r. Juraj Krásnohorský) a slovenský nominant na Oscara Až do mesta Aš (r. Iveta Grófová). Kolekciu súťažných filmov dopĺňa koprodukčný film Richarda Řeřichu Don´t stop. Medzinárodná porota udelí Cenu Unicredit Bank za najlepší hraný slovenský film finančne dotovanú sumou vo výške 3 000 eur. UniCredit Bank ako generálny partner festivalu je súčasťou tohto jedinečného projektu, ktorý má na Slovensku už dlhoročnú tradíciu, spája ľudí a stiera medzi nimi akékoľvek hranice už po štvrtý krát. Mimo súťaže bude uvedený debut Mareka Ťapáka Tanec medzi črepinami a televízny film Martina Kákoša z cyklu Filmoviedky Obzri sa včas.

 

Sekcia Made in Slovakia  zostáva aj naďalej najmä priestorom pre prezentáciu aktuálnej slovenskej tvorby. V jej programe preto nebudú chýbať ani dokumentárne, krátke a študentské filmy. V slovenskej premiére bude uvedený dlho očakávaný dokument Jara Vojteka Cigáni idú do volieb, v ktorom režisér sleduje populárneho rómskeho lídra a muzikanta Vlada Sendreia v zápale volebného boja, ktorí je aj vďaka rómskemu naturelu zdrojom mnohých tragikomických situácií. Film bude mať svetovú premiéru koncom októbra na prestížnom MFDF Jihlava a potom už poteší (a zabaví) divákov na MFF Bratislava. Na festivale bude mať premiéru aj dokument Tomáša Krupu Absolventi o tvrdom strete čerstvých absolventov s realitou.

 

Blok krátkych filmov ponúkne napríklad premiéry filmov Výstava dvojice režisérov Andrej Kolenčík a Peter Begányi, Kabát nový film Petra Magáta, či animovanú snímku Pandy Matúša Vizára.

 

MFF Bratislava pravidelne dáva priestor študentskej tvorbe. Na festivale sa v dvoch samostatných filmových blokoch predstavia študenti bratislavskej VŠMU a Akadémie umení Banská Bystrica, ktorá oslavuje 15. výročie svojho vzniku a 10. výročie fungovania Filmovej fakulty.

 

V rámci sprievodných podujatí  sa vo Festivalovom centre – Sklade č. 7 v Eurovea uskutoční aj premietanie piatich dokumentárnych filmov z cyklu Fotografi. Každé premietanie bude spojené s diskusiou za osobnej účasti tvorcov a predstavovaných fotografov, medzi ktorými sú napríklad Tibor Huszár, Šymon Kliman či Peter Župník.
Viac: www.iffbratislava.sk

                                                                                                             
                            

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.