Filmový seminár 4 živly sa začína dnes

Zivlylogo resizeDnešným večerným premietaním na banskoštiavnickom amfiteátri začína 19. ročník Letného filmového seminára 4živly. Ten vo svojom programe rozoberie rôzne podoby Viery, ktorú si zvolil za tohtoročnú tém.

A vy môžete byť pritom – napríklad každý večer práve na amfiteátri s výhľadom na celé mesto a na oblohu, na ktorej bude počas podujatia vrcholiť meteorický roj tzv. perzeíd, známejších ako „padajúce hviezdy“. V prípade priaznivého počasia by mal byť v sobotu dokonca najjasnejším v novodobej histórii!

Seminár otvorí československá snímka Farárov koniec (1969), „funesovsky“ ladený príbeh falošného farára prenasledovaného ateistickým učiteľom. Ako jeden z mála československých filmov mal svetovú premiéru na festivale Amfiteater resizev Cannes a dodnes patrí medzi najväčšie „klasiky“ domácej kinematografie. Vo štvrtok večer sa bude program amfiteátra niesť v odlišnom tóne. Premietanie síce otvorí krátkometrážny československý titul Beda tomu, cez koho prichádza pohoršenie (1950), no hneď po ňom atmosféra zhustne a plátno „rozžiari“ temnotou jeden z najkultovejších hollywoodskych hororov všetkých čias – snímka Richarda Donnera Prichádza Satan! (The Omen, 1976). Rodina amerického veľvyslanca vo filme musí čeliť sledu tragédií, ktoré podľa všetkého súvisia s jej najmladším členom, malým Damienom.

Filmový seminár 4 živly sa snaží stavať program tak, aby SvetpodlaDaliborka resizezvolenú tému každého ročníka rozobral čo najpodrobnejšie a vo všetkých jej aspektoch. Piatkový večer sa preto organizátori rozhodli venovať kontroverznému dokumentu Svet podľa Daliborka. Novinka českého režiséra Víta Klusáka sleduje autentického českého neonacistu a jeho vieru v agresívnu ideológiu. Režisér, spolu s producentom Petrom Kerekesom, príde film v slovenskej predpremiére osobne uviesť a deň po premietaní, v sobotu popoludní, budú spolu s filozofom Fedorom Blaščákom diskutovať o témach, ktoré v snímke rezonujú.

Piatkovú noc uzatvorí premietanie na nádvorí Starého zámku, kam 4 živly tradične situujú projekciu nemého filmu so živým hudobným sprievodom. Tentoraz k snímke legendárneho režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua Tabu (1931) zahrá hudobníčka a hudobná skladateľka Ivana Mer. V sobotu sa Publiíkum resizebudete môcť v Banskej Štiavnici na amfiteátri skvelo zabaviť na najúspešnejšej rumunskej komédii minulého roka. Snímka Dva výherné lósy (2016) rozpráva epizódu zo života malomestského automechanika Dinela, ktorému ukradnú ľadvinku aj s víťazným tiketom národnej lotérie. Dinel sa spolu s dvomi kamarátmi rozhodne zlodejov vypátrať a získať naspäť svoju nádej na lepšiu budúcnosť. O svoju budúcnosť sa bojí aj hlavný hrdina filmu Máme pápeža! (2011), hoci v jeho prípade ide o celkom iný typ strachu aj iný typ viery, než v prípade rumunskej trojice. Protagonistom talianskej komédie je novozvolený pápež, ktorý odmieta nastúpiť do úradu a Vatikán preto povolá na pomoc skúseného psychoterapeuta, aby zistil, čo budúcej hlave cirkvi „behá hlavou“.

Lístky v hodnote 4 € na každé z premietaní si môžete zakúpiť na amfiteátri (resp. v jednom prípade na Starom zámku) pred ich začiatkom. V prípade nepriaznivého počasia sa projekcie presúvajú do kina Akademik, alebo do sály Kultúrneho centra, o čom budú organizátori včas informovať na webstránke www.4zivly.sk. Tam nájdete aj kompletný program podujatia, ktoré okrem premietaní v exteriéroch ponúka aj množstvo ďalších projekcií a sprievodných podujatí pre všetky generácie.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.