Vo Viedni sa začalo 52. Viennale

Viennale logo resizeŠesťdesiat štyri sekundová zvučka 105 - ročného, stále aktívneho portugalského režiséra Manoela de Oliveira, otvorila vo štvrtok 23. októbra vo Viedni jeden z najstarších festivalov na svete 52. nesúťažný filmový festival Viennale. Na úvod premietli  koprodukčný rakúsko-luxermbursko-nemecký film Láska šialená režisérky Jessicy Hausnerovej.

U nás je známa filmom Lurdy (2009. Snímku Láska šialená  uvedie do slovenských kín distribučná spoločnosť Film Europe už 27.novembra. Festival trvá dva týždne a na záver (6.11.) bude premietaný koprodukčný švédsko-dánsko-francúzsko-nórsky film Turista režiséra Rubena Majevreho o švédskej rodine vo francúzskych Alpách. Do kín je pripravených vyše tristo filmov, z toho 150 noviniek, bohužiaľ, ani jeden slovenský. Už na prvom Viennale v roku 1967 bol premietaný slovenský  film Tango pre medveďa režiséra Stanislava Barabáša s Viliamom Polónyim v hlavnej  úlohe, ktorého ocenili za herecký výkon. Slovenská kinematografia bola na Viennale  prezentovaná niekoľkokrát. V nedávnej minulosti filmami Juraja Jakubiska, v posledných rokoch  napríklad rakúsko-slovenským filmom  Petra Kerekesa Ako sa varia dejiny, vlani filmom Miry Fornay Môj pes Killer.

 

V hlavnom programe je uvedených 147 celovečerných filmov, z toho 61 dokumentov. Počas dvojtýždenného maratónu uvidí filmy takmer 100 000 tisíc divákov a kiná sú obsadené na neuveriteľných takmer 80%. Koná sa vyše 350 projekcií, z ktorých býva okolo 120 vypredaných. Už tradične, okrem amerických, francúzskych, španielskych filmov, boli zaradené do programu aj snímky pre nás exotických kinematografií, ktoré sa nedostanú do komerčných kín nielen u nás, ale aj vo svete -  Dominikánskej republiky, Iránu, Kolumbie, Čile, Filipín, Mauretánie, nechýbajú dokumenty z Nepálu, Libanonu, Malajzije a ďalších menej známych kinematografií sveta.

 

Filmy sú premietané v centre Viedne v piatich kinách – Gartenbaumkino, Stadtkino im Künstlerhaus, Urania, Metro (má po prvý raz dve sály) a v kine rakúskeho filmového archívu Filmmuseum.  Kiná ponúkajú jednorázovo 1 639 sedadiel, najväčšie z n ich Gartenbaum má 740 sedadiel. Lístok do kina stojí 9 euro. Už tradične je ponúkaná projekcia Prekvapenie. Diváci nevedia na aký film prídu a dozvedia sa to, až tesne pred projekciou. V každom kine sa hrá denne od  11.00 do 23.30 päť, resp. šesť predstavení.

 

Hoci Viennale je nesúťažný filmový festival, bude udelených niekoľko cien – Viedenská filmová cena, Cena novinárov FIPRESCI, Cena divákov, aj Cena  hlavného sponzora Viennale Der Erste bank. Viennale privíta vyše sto hostí, hlavne režisérov, ktorí  uvedú takmer 80 filmov, v kinách budú po filmoch aj besedy s divákmi. Reprezentatívne sú okrem domácich tvorcov zastúpení nemeckí režiséri, pripomeňme aspoň  Dominika Grafa, Christiana Petzolda a Moniku Treut. Českému rodákovi z Jičína, zosnulému v júli, Harun Farockimu je venovaná Pocta. Bol scenáristom a producentom vyše stodvadsať filmov a pred smrťou bol profesorom na viedenskej  umeleckej škole. Pocta je určená aj pre americko-dánskeho herca Vigga Mortensena, poznáme hlavne jeho Gorna zo série Pán prsteňov. Nezabudlo sa  ani na Godarda, lákavý je cyklus Arabská utópia, ale aj prehliadka filmov nakrútených na úzky 16mm filmový pás.
Na svoje si prídu diváci klasických hollywoodskych filmov. V kine Filmmusea bude reprezentatívna prehliadka filmov Johna Forda (1895-1973), do ktorej je zaradených 48 filmov z rokov 1917-1965, na záver aj  celovečerný dokument  portrét Forda režiséra Petra  Bogdanovicha z roku 1971. Jeho filmy sú dobre známe aj z našich kín - Prepadnutie, Môj miláčik Klementina, Rio Grande, Ako bol dobytý západ, Jeseň Čejenov, aj posledný jeho film Sedem žien. Organizátori vydali k retrospektíve 250 stranový portrét režiséra bohato doplnený snímkami z filmov a súkromia režiséra. Takáto retrospektíva Johna Forda sa na svete ešte nekonala.

 

Už na tlačovej konferencii k Viennale (14. 10.) bol k dispozícií Katalóg filmov, ktorý má neuveriteľných 392 strán, spomínaný portrét Johna Forda, ale aj takmer desať brožúr (Falter, Ray, Packetguide, špeciálne číslo mesačníka SKIP a ďalšie). Podobnou ponukou propagačného materiálu nie je vydávaná ani na veľkých svetoznámych festivaloch.
Každý festival robia hlavne filmy. Nájdeme medzi nimi aj také, ktoré sa dostali alebo dostanú do slovenských kín. Nechýba režijná verzia dvojdielneho filmu Nymfomanka režiséra  Lars von Tiera dlhá 326 minút. Uvidíme aj ďalší film z Viennale, ktorý uvedie do kín opäť ASFK Frank. Diváci uvidia film Kalvária, ktorý na MFF Cinematik Piešťany získal Cenu divákov. Uvidíme aj víťaza londýnskeho MFF, pred pár dňami ocenený ruský film Leviathan Andreja Zvjaginceva. V programe je aj najnovší film ďalšieho vynikajúceho ruského režiséra Alexeja Germana Ťažko byť bohom. Film Europe nám ponúkne z programu Viennale ukrajinský film Kmeň. S najväčšou netrpezlivosťou je očakávaný  koprodukčný francúzsko-belgicko-taliansky film amerického režiséra Abela Ferrara Pasolini s Willemom  Dafoe, ktorý je venovaný pamiatke kontraverzného, milencom zavraždeného režiséra Pier Paola Pasoliniho. Poteší  hudobný  anglický dokument Björk Biophilia Live, záznam londýnskeho koncertu z roku 2013. Najdlhším filmom Viennale je 338 minút dlhý čiernobiely filipínsky film režiséra Lav Diaza Mula sa kung ano ang noon, mysteriózny príbeh situovaný do tropického pralesa v roku 1972.

 

Novinkou pre pravidelných návštevníkov, hostí a  novinárov Viennale posledných rokov, je aj to, že z hotela Hilton sa Viennale presťahovalo do InterContinental hotelu, ktorý slúži viedenským hosťom už 50. rokov.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.