O Nepelovi na festivale Inakosti

Inakost_-logo_resizeNa premietanie dokumentov o živote Ondreja Nepelu v utorok 26. apríla príde aj jeho trénerka Hilda Múdra. Po projekcii filmov bude Múdra vo FK 35 mm na FTF VŠMU diskutovať s divákmi o svojom bývalom zverencovi. „Bol medzi nami veľmi silný vzťah – ako medzi matkou a synom. Moje vlastné deti mi dokonca raz povedali, že sa Ondrejovi venujem viac ako im. Jeho smrť som teda niesla naozaj veľmi ťažko,“ povedala Hilda Múdra. Večer s Ondrejom Nepelom pripravil Filmový festival inakosti. Podujatie sa začína o 19.00 a vstup je zdarma.



Nepela_a_Mudra_Archiv_Hildy_Mudrej_resizePočas večera uvidia diváci dokument Českej televízie O čo tancoval Ondrej Nepela, v ktorom sa hovorí aj o jeho sexuálnej orientácii a úmrtí na AIDS. Ďalším premietnutým filmom bude dokument od Juraja Jakubiska Ondrej Nepela. „Ondreja som poznal ešte pred nakrúcaním dokumentu. Stretávali sme sa v bratislavskom Véčku. On bol veľmi priateľský, ale o svojom súkromí hovoril naozaj veľmi málo,“ spomína si Jakubisko. Viac o živote známeho krasokorčuliara sa dozvedel vďaka nakrúcaniu dokumentu. Priznal, že veľmi obdivoval Nepelovu zapálenosť pre krasokorčuľovanie a to, ako na sebe tvrdo pracoval. Keď začal Nepela jazdiť ľadovú revue, tak sa ich kontakty prerušili. Jakubisko sa o Nepelovej orientácii dozvedel až po smrti. „Hovorilo sa síce predtým všeličo, ale nikdy sme sa to Ondreja nespýtali. V tej dobe bola homosexualita obrovské tabu. Nikto si ani len nevedel predstaviť, ako vyzerajú lesbické a gejské vzťahy,“ vysvetľuje režisér. Ako dodal, Nepela bol v tej dobe spoločenský vzor. Vo vtedajšej tlači sa teda neobjavila ani informácia, že zomrel na AIDS „To, že bol chorý na AIDS, bolo tajomstvom,“ dodal Jakubisko.

Nepela_a_Jakubisko_resizePartnerom projekcie je Slovenský filmový ústav a Česká televízia.
Viac: www.ffi.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.