Filmový festival inakosti štartuje už o týždeň

Inakost_logo_resizeFilmový festival inakosti oslávi na konci septembra už 5. výročie. Filmových fanúšikov čakajú od 28. septembra do 4. októbra desiatky kvalitných filmov v dvoch kinosálach na VŠMU na Svoradovej 2. Aj tento rok organizátori premietnu výber divácky najatraktívnejších titulov i v multiplexe Cinema City (Palace Cinemas) v Auparku. Novinkou budú dve odľahčené celonočné premietania v Medzinárodnom divadle Meteorit na Čulenovej 3: Noc pravých chlapov (30. septembra) a Noc pravých žien (1. októbra). Patrónmi festivalu sú herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke. Záštitu nad festivalom prevzal primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik.


Na piatom ročníku Filmového festivalu inakosti uvidia diváci filmy z viacerých krajín. V sekcii Nové storočie, ktorá prináša filmové novinky, bude mať zastúpenie USA, Dánsko i Nový Zéland. Medzi premietanými filmami budú i diela z Francúzska, Kanady či Argentíny. Do programu vybrali organizátori napríklad nemeckú oceňovanú snímku Tri od režiséra Toma Tykwera, ktorý ma za sebou filmy ako Lola beží Tri_-_zdroj_-_FFi_resizeo život alebo Parfum: Príbeh vraha. Film rozpráva nevšedný príbeh o partnerskom trojuholníku. Návštevníci festivalu si môžu pozrieť aj najnovší film talentovanej francúzskej režisérky Céline Sciamma. Snímka Chlapčica je krásnym príbehom o dospievaní a hľadaní vlastnej identity. Dánsku kinematografiu bude zastupovať aj film Nikto neobstojí bez chyby od režisérky Saskie Bisp, ide o otvorený a emocionálne silný dokument o definovaní a zmene rodovej identity. Diváci sa môžu tešiť aj kanadskú snímku Zabil som svoju matku, ktorá získala takmer tridsať cien na filmových festivaloch po celom svete. Keď si režisér Xavier Dolan preberal cenu za film na festivale v Cannes, mal iba 20 rokov. V Zabil som svoju matku dokonca stvárnil aj hlavnú postavu.

 

ATT00035_resizeSpomedzi všetkých krajín však najväčšiu pozornosť sústredila dramaturgia na tvorbu izraelských filmárov. Sekcia Fragmenty Izraela sa nevyhne téme stretu homosexuality a ortodoxného židovstva. Touto otázkou sa zaoberajú snímky Oči dokorán otvorené od režiséra Haima Tabakmana a Tajomstvá od Aviho Neshera. Na festivale premietnu aj dve snímky pravdepodobne najznámejšieho izraelského režiséra gej filmov Eytana Foxa: Jossi a Jagger o láske medzi dvoma izraelskými vojakmi a hravý muzikál Mary Lou. Izraelskú LGBT komunitu priblíži dokument Teplé dni.

Tradičnou súčasťou programu sú aj filmy staršieho dáta. Tieto filmy uvádza festival v sekcii Zlatý fond. Tentoraz vybrali organizátori snímky Na svete nie sú len pomaranče (r. Beeban Kidron), Nahý štátny zamestnanec (r. Jack Gold) a Zakázané plátno Ameriky (r. Rob Epstein, Jeffrey Friedman). 

Slovenskej kinematografii je venovaná sekcia Teplé Slovensko. Dostane v nej priestor režisér Róbert Šveda so svojimi dvomi krátkometrážnymi filmami Cesty do Arles a Sen, predstava, fantázia Bendy Kristovej. Premietne sa aj  film Darkroom od Petra Bebjaka a Deň od Jozefa Vlka. Dokument Múry sú vysoké a hrubé o scénografovi Alešovi Votavovi osobne uvedie režisér Juraj Johanides, scenáristka Anna Grusková a herec Richard Stanke.

Do programu festivalu sa dostali aj dve filmové noci v Medzinárodnom divadle Meteorit na Čulenovej 3: Noc pravých chlapov (30. septembra) a Noc pravých žien (1. októbra). Noc pravých žien vzdá poctu trom výnimočným adaptáciám z produkcie BBC – adaptáciám románov britskej autorky Sarah Waters. Okrem novej snímky Nočná hliadka (r. Richard Laxton) bude noc patriť i lesbickej „viktoriánskej klasike“: filmom Špičkou jazyka (r. Geoffrey Sax) a Zlodejka (r. Aisling Walsh). Noc pravých chlapov ponúkne dve výrazné novinky roku 2011. Britský subtílny film Víkend (r. Andrew Haigh), ktorý bol okrem iného uvedený v sekcii Fórum nezávislých na MFF Karlovy Vary. Americký August (r. Eldar Rapaport) o nepotlačiteľnej príťažlivosti medzi bývalými partnermi zaujal na tohoročnom Outfeste v Los Angeles. Trojicu filmov uzatvára takmer bezstarostný Veľký teplý muzikál (r. Casper Andreas).

Organizátori venovali tento rok veľkú pozornosť i sprievodnému programu. Filmový festival inakosti ponúkne diskusie, výstavu, autorské čítanie, divadelné predstavenie v priestoroch FTF VŠMU na Svoradovej 2. Ďalším sprievodným podujatím je predstavenie Slabosi od divadla NoMantinels. Hľadanie lásky – to je názov výstavy Dušana Veselovského, ktorá bude 1. októbra v KC Dunaj a potrvá do 15. októbra.

Viac: www.ffi.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.