Fest Anča uvedie rekordný počet celovečerných filmov

FestAncalogo resizeTento týždeň bude výnimočný! Už po desiaty raz sa totiž v Žiline začne Medzinárodný festival animácie Fest Anča. A ako sa patrí na poriadnu narodeninovú párty, v dňoch od 29.6. – 2. 7. môžete ochutnať kokteil krátkometrážnych aj dlhometrážnych filmov, aké rezonovali vo svete. Predstavujeme vám deväť animovaných celovečerákov, ktoré si určite nenechajte ujsť.

Fest Anča vo svojom programe prináša až tri filmy nominované na Oscara v roku 2017. Jedným z nich je čarovný príbeh o kruhu ľudského života Červená korytnačka. V spolupráci s japonskou produkciou ho nakrútil Michaël Dudok Cervenakorytnacka resizede Wit, ktorý získal Oscara za svoj krátky film Otec a dcéra. „Nádherná meditatívna snímka uchvacuje obrazom, hudbou a jemnými emóciami, pri ktorých sa zastavuje dych,“ prezradila riaditeľka festivalu Žofia Bosáková. „Bez použitia slov sa spolieha len na remeselne dokonalú animáciu. Niet sa čo čudovať, že vyhrala na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes zvláštnu cenu Un Certain Regard Special Prize.“

Kuboakuzelnymec 2 resizeNa Oscara bol nominovaný aj výpravný animovaný film amerického štúdia Laika Kubo a kúzelný meč. Podľa názvu by ste si mohli myslieť, že ide o slovenskú ľudovú rozprávku, no tentoraz budeme cestovať do dávneho Japonska. Režisér Travis Knight pracoval na filme až desať rokov. Výsledkom je detailne prepracovaná a rozsahovo epická animovaná rozprávka, ktorá získala prestížne ocenenie BAFTA.  

V Japonsku sa odohráva aj film režiséra Mamoru Hosoda Chlapecvosvstepriser resizeChlapec vo svete príšer. Osirotený deväťročný Kjúta, žijúci na uliciach tokijskej štvrti Šibuja, sa náhodou ocitá v alternatívnom vesmíre, kde ho vychováva medvedí bojovník Kumatecu. Cez sympatický hašterivý nesúlad sa medzi nimi postupne buduje vzťah syna a náhradného otca. Chlapec vo svete príšer je filmom o  tvorbe krásneho puta.

Odo dňa, keď uzrela svetlo filmového sveta kultová animácia Cestadofantazie resizeHayaa Miyazakiho Cesta do fantázie, prešlo 15 rokov. Príbeh plný zázrakov však ostáva rovnakým pôžitkom aj pre dnešné generácie. Je úplne jedno, koľko máte rokov, či ste film videli raz, dva razy alebo päťkrát. Kohokoľvek pohltí unikátnym rozprávaním. Film Cesta do fantázie právom získal Oscara, Zlatého medveďa v Berlinale a mnoho ďalších cien.

Ďalšia snímka, ktorá vznikla pred mnohými rokmi, konkrétne v roku 1981, no stále sa oplatí vidieť, je dielo maďarského režiséra Marcella Jakovicsa Syn bielej kobyly. Motívom jej rozprávania sú staré príbehy o Skýtoch, Hunoch, Avaroch a ďalších kočovných kmeňoch. Podľa slov programového riaditeľa Maroša Broja: „Fehérlófia, ako sa film volá v origináli, je dych berúcim klenotom animácie, ktorý za svoje čaro z veľkej časti vďačí estetickej stránke, charakteristickej bohatou farebnou paletou sýtych farieb.“

Aznasaevernypol resizeVizuálne pozoruhodnú animáciu bez obrysových čiar postáv, evokujúcu techniku sieťotlače, vytvoril vo svojom debute Až na severný pól francúzsky animátor Rémi Chayé. Vzrušujúca a dobrodružná snímka s nádhernou krajinnou scenériou a jemne melancholickou náladou sleduje príbeh Saše, ktorá si namiesto jednoduchej voľby manželstva vyberá dobrodružstvo.  

To, že animované filmy nie sú len pre deti, vie už snáď každý. Niekedy sú dokonca pre ne nevhodné, aj keď tak na prvý pohľad nevyzerajú. To je aj prípad celovečernej snímky Ja ako Tekvička švajčiarskeho režiséra Claude Barrasa. Príbeh deväťročeného chlapca prezývaného Tekvička vás chytí za srdce. Na prvý pohľad je smutný, no smútok sa tu strieda s radosťou a vtipom a slúži ako jasný dôkaz nezlomnosti ľudského srdca. Snímka Ja ako Tekvička bola v roku 2017 nominovaná na Oscara, Zlatý Glóbus a získala dvoch Césarov, ktoré udeľuje francúzska Filmová umelecká akadémia. Na Slovensku sa zatiaľ nedostala do kín, takže ju máte jedinečnú príležitosť vidieť na Fest Anči.  Ďalší výnimočný film, ktorý uvidíte len na Fest Anči, je Window Horses kanadskej režisérky Ann Marie Fleming. Cez príbeh kanadskej poetky Rosie Mingovej v ňom vzdáva hold poézii a jej histórii v Iráne. Rosie totiiž prijme pozvanie na festival poézie v iránskom Širáze. Tu objavuje iránsku pohostinnosť, ale natrafí aj na plejádu faux pas, vyplývajúcich z kultúrnych rozdielov. Film je príjemnou protiváhou xenofóbnych nálad, aké panujú v dnešnej dobe.  Ak ste náhodou ešte nestihli vidieť rodinný dobrodružný animák Galiny Miklínovej Lichožrúti alebo si ho chcete pozrieť opäť, určite vás poteší jeho premietanie v Telke v meste na Námestí Andreja Hlinku. Príbehy o malých tvoroch, ktoré žijú s nami ľuďmi a môžu za to, že ľudstvu z každého páru ponožiek vždy zostane len jedna – nepárna, poznajú deti aj z populárnych knižiek Pavla Šruta Párožrúti.

Filmová narodeninová oslava festivalu Fest Anča vypukne už tento štvrtok 29. júna v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge, v Bábkovom divadle, v kníhkupectve Artforum a rodinné filmy si zadarmo môžete pozrieť aj v Telke v meste na Námestí Andreja Hlinku. Okrem famóznych filmov prídu do Žiliny aj majster bábkovej animácie Barry Purves, kráľ animovaného hororu Robert Morgan a oceňovaný režisér Paul Bush.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.