Festival Fest Anča bol rozmanitý a podnetný

Novelogo resizeŽilina nie je až tak veľké miesto, ale chvíľu potrebujete kým sa zorientujete. Ak čakáte, že mesto bude naplno žiť festivalovým nadšením, tak ste, samozrejme, na omyle. Napriek tomu je táto udalosť neprehliadnuteľná. Na viacerých miestach nájdete poháriky s logami, či  ľudí s visačkami, o udalosti informuje aj veľkoplošná obrazovka.

Aj keď Fest Anča (24. - 28.6. 2015) v prvom rade reprezentuje animované filmy (okrem krátkometrážnych pre takmer všetky vekové kategórie a cieľové skupiny nechýbajú ani celovečerné), nemenej výrazné zastúpenie majú v ôsmom ročníku aj Game Days venujúce sa počítačových hrám a videohrám. Ako uvádzajú samotní organizátori, ich cieľom je prepojenie svetov animovaných filmov a videohier. Niet sa čomu diviť, časy Arkanoidu, či Pac-Mana sú Anca resizedávno preč a videoherný svet sa čoraz viac inšpiruje tým filmovým. Vo vybraných komerčných projektoch sa často môžete kochať precíteným dabingom, precíznou réžiou jednotlivých scén, ladnou kamerou, či hudbou, na ktorej sa zvyknú podieľať aj profesionáli tej najvyššej úrovne. Nehovoriac o širokej škále emócií, ktoré vám dokážu sprostredkovať a mohutne rezonovať aj o pár dní neskôr. Game Days sa však venujú skôr nemenej zaujímavej indie scéne. Nechýbajú tu ani rôzne workshopy, výstavy, dokonca si môžete aj zasúťažiť. Nechýba ani hudobná vložka, ale pochopiteľne tu nenájdete slávne mená  slovenského showbiznisu, Anča hrá na úplne inú strunu. Nie horšiu, nie lepšiu, skrátka úplne inú. Akou je napríklad Tentato, Mitewort, Dj Emilee, alebo Vsujave.

 

Programová štruktúra je dostatočne rozmanitá, takže by všetko naozaj nevošlo na jedno miesto. Jednotlivé lokality Estonci resizevšak naozaj nie sú priveľmi vzdialené, takže by ste nemali mať problém. Od začiatku je cítiť väčšie zameranie na estónsku animáciu, ako sľubovali už presskity. Širšiemu obecenstvu pravdepodobne neznáma, ale dostatočne špecifická a originálna. Prvotné krôčiky tejto pobaltskej krajiny ponúkajú rôzne netradičné pokusy. Ale ani zlatý vek vlastne nie je vyložene odlišný. Iste, na prvý pohľad áno, menia sa aj témy, ale ten štýl je stále prítomný. Iní tvorcovia taktiež nezaostávajú, hoci sa prezentujú odlišným spôsobom. Organizátori rozdelili tvorbu do mnohých tematických blokov, či už je to často silne experimentálna súčasná talianska animácia, často nemenej bizarná animácia krajín Vyšehradskej štvorky. Ale nie všetko kladie na diváka rovnaké požiadavky. Zastúpenie majú i československé večerníčky osemdesiatych rokov, či „strašne nemiestna animácia“ pochopiteľne zaradená do neskorších hodín. Osobne ma potešilo aj zaradenie webseriálov, ktoré sú už dlhodobo na vzostupe a v týchto vodách často nájdete pozoruhodné diela. Možno aj pozoruhodnejšie ako Angry Birds, alebo Molotov Alva a pátranie po Tvorcovi, ale výber ako taký svoj účel plní. Nad samotným zaradením do konkrétnych kategórií sa nedá príliš polemizovať, všade nájdete približne to, čo by sa tam dalo očakávať.

 

Piesenmora01 resize 1Celovečerných filmov je pochopiteľne menej a preto budem menovať konkrétnejšie. Jedným z hitov je nedávna Pieseň Mora nominovaná na Oscara. Tú ste si mohli vychutnať dvakrát v priebehu dvoch dní. Pod jej vznikom je podpísaný Ír Tomm Moore a rozpráva príbeh otca žijúcim v majáku s dvoma deťmi a psom. Magický zážitok dokonca priamo predstavuje  samotný tvorca a po skončení nemá problém zodpovedať zopár otázok. Ak zalovíme ešte viac smerom k tvorbe pre deti, nemožno nespomenúť Ovečku Shaun vo filme. Tá si aj vo filmovej podobe vystačí úplne bez slov, pričom tvorcom sa relatívne ľahko podarilo vyhnúť úskaliam prechodu z Ovecka resizekrátkometrážnej minutáže na celovečernú. Ostaňme ešte chvíľu pri pôvodne seriálovej tvorbe. Zastúpenie má aj Slovensko a to vďaka mladému a talentovanému Jakubovi Kronerovi. Ten na seba výraznejšie upozornil progresívnym Lóve, ale stál aj za vznikom Lokal TV. Išlo o animovanú satiru v štýle South Parku, ale veľa dielov sa nedočkala. I tak sa dočkala prechodu na filmové plátna, pričom Jakub Kroner a ostatní si to podľa vlastných slov celé financovali sami. Z tohto hľadiska im vlastne úspech nejde nepriať. Ale platí, ak sa vám páčil seriál, zrejme nebudete sklamaní, ak ste ho nemali radi, Lokalfilmis váš názor zmení len ťažko. Za zmienku stojí aj čisto bábkový film zo susedného Česka pod názvom Malý Pán. Jeho najzaujímavejším prvkom je to, že všetky postavy sú neskrývanými bábkami a nijak sa to nesnaží maskovať. Zastavil by som sa aj pri dvoch dokumentoch vysielaných v rámci Game Days. Free to play sa venuje problematike profesionálneho hrania na turnajoch a Gameloading: Vzostup nezávislých hier zase viac mapuje túto odnož, ktorá nezriedka zasahuje do umenia. Aj hry vedia byť umením.

 

osobitna resizeČasu bolo málo a nedalo sa stihnúť všetko. Aj keď sa človek snaží pokryť viac, môže sa stať, že mu niečo ujde. Takže záleží na vašich preferenciách. Zájsť na masterclass manželov Pärnovcov, alebo dať prednosť iným miestam? Bežné festivalové dilemy a niektoré medializované osobnosti sa budú musieť zaobísť bez vašej účasti. Alebo nie...

 

Ponúka sa otázka, či je nutné rozložiť program až do piatich dní, keďže sa naplno rozbieha až od piatku. Organizátori to majú ťažké a svoju náročnú úlohu viac menej zvládajú. Sem tam sa síce môže stať, že nadšenec čaká na konkrétny program aj polhodinu navyše, alebo že poriadne nefunguje mikrofón, či DVD prehrávač. Ale neformálnu a pohodovú atmosféru to nijak nenarúša. Dovidenia nabudúce, možno už o rok...


Víťazi festivalu Fest Anča

 

Anča Award:
vitaz resizeNemôžeme žiť bez kozmu / Mi ne mozhem zhit bez kosmosa (RU), réžia: Konstantin Bronzit
Tomm Moore Special Mention
Námesačný / Sonambulo / The Sleepwalker (CA), réžia: Theodore Ushev
Tunde Volenbroek Special Mention
Svet zajtrajška / World of Tomorrow (USA), réžia: Don Hertzfeldt
Alexandra Hetmerová Special Mention
Ostrov tuleňov / Isle of Seals (LV), réžia: Edmunds Jansons
 
Anča Student Award:
S odstupom / The Bigger Picture (GB), réžia: Daisy Jacobs

 

Anča Music Video Award:
Hey Now (GB), réžia: Chris Ullns
Anča Music Video Special Mention 1
New Topia (USA), réžia: Adam Fuchs (aka "lilfuchs")
Anča Music Video Special Mention 2
The Trip (BR), réžia: Antonio Vicentini
 
Anča Slovak Award:
Half Bábka (SK, BE), réžia: Jasmine Elsen
Anča Slovak Special Mention
Nina (SK), réžia: Ové Pictures (Veronika Obertová, Michaela Čopíková)
 
Anča Kids´ Award:
Zebra (DE), Julia Ocker
Anča Kids´ Special Mention
Medvedí príbeh / Bear Story (CL), Gabriel Osorio
 
Fest Anča New Talents:
Koniec (SK), autor: Dávid Štumpf
 
Anča D Award:
Kovbojsko (SK), réžia: Dávid Štumpf
Anča d Award:
Aion (SK), réžia: Petra Heleninová

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.