O 30. medzinárodnom filmovom festivale Febiofest 2023

Febio2023logo resizeUž o mesiac 15. marca otvorí Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom v priestoroch novozrekonštruovanej Slovenskej národnej galérie jubilejný 30. medzinárodný filmový festival Febiofest Bratislava 2023. Päťdňový filmový maratón bude pokračovať v Kine Mladosť, Kine Klap, v Jurkovičovej teplárni a následne poputuje do vybraných kín a filmových klubov po celom Slovensku.

Filmoví nadšenci sa môžu tešiť na slovenské premiéry a filmy, ktoré nikde inde neuvidia a taktiež na stretnutia s našimi i zahraničnými filmovými hosťami. „Napríklad s Vicou Kerekesovou, Martinom Hubom či ukrajinským režisérom Dmytrom Sucholytkyjom-Sobčukom,“ približuje programový riaditeľ festivalu PAMFIR1 resizeOndrej Starinský. Víťaz ceny Európskej filmovej akadémie za Objav roka 2022 uvedie počas otváracieho večera snímku Pamir, ktorá mala premiéru v Cannes. „Ja osobne sa teším aj na legendárny československý erotický film Extáza, ktorý premietneme so živou hudbou od Dalibora Kociana alias Stroona.“

Organizátori Febiofestu zaradili do programu snímky, ktoré zarezonovali na svetových festivaloch alebo v distribúcii svojich domovských krajín. „Či už sú to filmy, o ktorých sa hovorí, ako Veľryba Darrena Aranofského, kde svojím hereckým výkonom na seba znova upozornil Brendan Fraser, filmy známych režisérov, ako David Cronenberg alebo dokumentárne či experimentálne filmy reflektujúce aktuálnu SUKHOLYTKYYSOBCHUKDMYTRO1 resizesituáciu vo svete – Manifesto – film poskladaný z videí zo sociálnych sietí od ruských tínedžerov,“ vysvetľuje Ondrej Starinský. Tak ako každý rok, ani tento podľa neho nemôže na festivale chýbať film s legendárnym hercom Nicolasom Cageom. Diváci si tentoraz budú môcť pozrieť Neznesiteľná váha obrovského talentu, v ktorom Cageovi sekunduje aktuálna seriálová hviezda Pedro Pascal.

Tohtoročný festival ponúkne sekciu Bez limitov, ktorá prináša zaujímavé žánrové spojenia, herecké obsadenia i dejové zvraty. Priestor v nej majú začínajúci i renomovaní tvorcovia. Jediným kritériom pri výbere filmov je kvalita. V rámci sekcie Film+ uvedie Febiofest filmy od tvorcov, ktorí v posledných rokoch významne ovplyvňujú klubový film a ich diela rezonovali posledný rok na festivalovej scéne (napríklad spomínaný Darren Aranofsky, či Nicolas Bedos). „Polnočná sekcia“ Planet Dark opäť ponúkne divákovi možnosť stráviť neskoré večery na festivale v spoločnosti temných žánrov, ku ktorým VicaKrekesVstredeEuropy resizeby sa inak nedostali. Sekcia Zrkadlo minulosti zahŕňa už štandardne filmy, ktoré vďaka digitalizácii, špeciálnemu výročiu či téme zažívajú svoju renesanciu vrátane projekcie archívneho filmu so živou hudbou. V súťažnej sekcii krátkych a celovečerných filmov V strede Európy sa predstavia snímky zo Slovenska a zo všetkých susedných krajín – Poľska, Česka, Maďarska, Ukrajiny a Rakúska. O najlepšom krátkom filme a v tohtoročnej premiére aj o najlepšom celovečernom filme rozhodne medzinárodná odborná porota. Febiofest nezabúda ani na detské publikum. Filmový kabinet deťom budú tvoriť školské projekcie a projekcie pre verejnosť spojené s tvorivými dielňami pre najmenších divákov.

Súčasťou Medzinárodného filmového festivalu Febiofest Bratislava je opäť aj medzinárodné vzdelávacie a networkingové podujatie Visegrad Film Forum združujúce filmových študentov a profesionálov.

Viac: febiofest.sk a visegradfilmforum.com.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.