Febiofest 2017 vyhlasuje tradičnú súťaž

Febiofestlogo resizeFilmy, ktoré nie sú len konzumnou zábavou, ale filmy, ktoré nastavujú zrkadlo súčasnému svetu, budú dominovať programu 24. ročníka Medzinárodného festivalu filmových klubov Febiofest. V hlavnom meste sa uskutoční od 2. do 8. marca 2017 a výber z bratislavskej časti poputuje od 4. marca do 7. apríla 2017 až do 11 slovenských miest - do Košíc, Prešova, Martina, Banskej Bystrice, Levíc, Trnavy, Trenčína, Prievidze, Kežmarku a po prvýkrát aj do Popradu.

hovorí umelecký riaditeľ„Rovnako ako minuloročný Febiofest, ktorý si na konto pripísal rekordný počet divákov – vyše 12-tisíc, bude aj tohtoročný celoslovenský filmový maratón poctou autorskej a klubovej kinematografii. Starostlivo vyberáme do programu filmy, ktorých režiséri a autori aj dnes vnímajú film ako zrkadlo sveta a nie len ako spotrebnú zábavu,“ Přemysl Martinek. Na plátna prinesie okolo 120 celovečerných a krátkych filmov v 10 sekciách.

 

Dominantou programu zostáva súťažná sekcia krátkych filmov s názvom V strede Európy. Aj tento rok sa v nej Febiofest resizestretne 20 hraných, dokumentárnych, animovaných či experimentálnych snímok do 30 minút zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, a po minuloročnom úspechu aj z Rakúska. Filmári môžu svoje diela prihlasovať už od teraz až do 31. januára 2017 prostredníctvom formulára uverejneného na webovej stránke festivalu www.febiofest.sk. Ocenenie je ako jediné na Slovensku už tradične spojené s finančnou prémiou 3000 eur. O víťazovi rozhoduje medzinárodná porota a jeden z  filmov si odnesie aj Cenu divákov.

 

Febiofest na svojich plátnach opäť predstaví exkluzívne predpremiéry nových domácich filmov v sekcii Slovenská filmová krajina. Tá počas minulého ročníka uviedla až 10 premiérových filmov a stala sa divácky najúspešnejšou a najnavštevovanejšou sekciou. Výber nových snímok z celého sveta a aj tých ovenčených z prestížnych festivalov, zas uvedie exkluzívne a len počas festivalu, sekcia Klubový film dnes. Novinky ASFK už tradične ponúknu predpremiéry filmov, ktoré sa k slovenských divákom dostanú krátko po uvedeniach na zahraničných festivaloch a ešte pred oficiálnym vstupom do distribúcie. Mimoriadne diela zlatých fondov svetovej aj slovenskej kinematografie, ktoré vďaka digitalizácii opäť rotujú medzi divákmi, ponúkne sekcia Zrkadlo minulosti. Chýbať nebudú ani profily kľúčových postáv súčasného svetového filmu v sekcii Osobnosti klubového filmu. Minulý rok sa podarilo organizátorom na festivalovej pôde osobne privítať jedného z najvýraznejších európskych filmárov súčasnosti, legendárneho Otara Iosselianiho, držiteľa Zlatého leoparda Alberta Serru a kultové osobnosti českého filmu Helenu Třeštíkovú a Petra Zelenku.
V programe bude pokračovať aj sekcia Experimental, ktorá vznikla len minulý rok a na svoje si prišli hlavne milovníci experimentálnej tvorby a videoartu. Kinoikon+, ktorej kurátormi sú redaktori filmologického časopisu vydávaného ASFK, reflektuje filmovú históriu. No filmoví fanúšikovia budú môcť aj sami zasiahnuť do programu Febiofestu 2017 a aj tento rok budú môcť zostaviť svoj vlastný výber filmov na želanie z klasických klubových snímok v populárnej sekcii Klubový Jukebox. A Febiofest neopomenie ani najmenších divákov, Filmový kabinet deťom opäť pozve do kina žiakov základných a stredných škôl ako aj rodiny.  „Klubový film by však nemohol existovať nielen bez silných autorských osobností – režisérov či scenáristov, ale hlavne bez kreatívnych producentov, ktorí týmto tvorcom umožňujú svoje filmy realizovať. A práve na históriu a súčasnosť producentskej profesie budú zamerané niektoré programové sekcie či sprievodné programy,“ dodal umelecký riaditeľ Přemysl Martinek.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.