Zamatoví teroristi otvoria 8. ročník Cinematiku

Cinematik logo 2013 resizeUž tento piatok sa začína Medzinárodný filmový festival Cinematik. Svojim návštevníkom ponúkne najlepšie európske filmy roka, premiéru Zamatových teroristov, retrospektívu Alaina Resnaisa, či možnosť diskutovať s čoraz žiarivejšou hviezdou britskej kinematografie Benom Wheatleym. 8. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 6. – 12. septembra v Piešťanoch.

Hneď v úvodný deň sa ako súčasť slávnostného otvorenia koná slovenská premiéra filmu Zamatoví teroristi trojice režisérov Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský a Peter Kerekes. Dokument ocenený aj na MFF Karlove Vary sleduje životy troch ľudí, ktorí boli v 80. rokoch v Československu odsúdení za terorizmus.

 

cinematik-photo resizeEšte predtým si však Ben Wheatley na ceremoniáli osobne prevezme Cenu Rešpekt. Festival Cinematik usporiadal tomuto talentovanému tvorcovi retrospektívu, v rámci ktorej budú môcť diváci vidieť aj jeho najnovší film Pole v Anglicku. Práve po tomto filme bude nasledovať master class s režisérom. Cinematik uvedie v slovenskej premiére okrem iných aj dva dlho očakávané filmy: adaptáciu románu Borisa Viana Pena dní, ktorú nakrútil Michel Gondry  a nový film americkej legendy Jima Jarmuscha, upírsku romancu Prežijú len milenci.

 

Festival má aj tento rok dve súťažné sekcie. Meeting Point Europe ponúka 9 najlepších európskych filmov z rokov 2012 a 2013, pričom o zložení tejto sekcie aj o jej víťazovi rozhodol panel 17 európskych kritikov. Cinematik.doc je súťaž celovečerných slovenských dokumentárnych filmov, ktoré hodnotí 5-členná medzinárodná porota. Tento rok sa o cenu uchádza až 11 dokumentov. Súčasnú bulharskú kinematografiu predstaví informatívna sekcia  Bulharsko pod lupou. Pri príležitosti uvedenia retrospektívy Alaina Resnaisa vydávajú Slovenský filmový ústav a festival Cinematik zborník Alain Resnais: Kinematografia mozgu, ktorý obsahuje štúdie slovenských, českých francúzskych a britských autorov o tomto francúzskom režisérovi. Cinematik si pripomenie aj 50. výročie vzniku Slovenského filmového ústavu a 75. narodeniny dvoch slovenských velikánov projekciami filmov  Dušana Hanáka a Juraja JakubiskaObrazy starého sveta a Tisícročná včela. Oba filmy budú uvedené v slovenskej premiére z digitalizovaných DCP kópií.

Okrem celkového počtu 105 filmov však na návštevníkov čaká bohatý sprievodný program, vrátane celovíkendového pikniku na piešťanskom lide s názvom Lidožúr, ktorý organizuje partner festivalu o.z. Chyť sa roboty.

________________________________________________________________________
www.cinematik.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.