Na Cinematiku Pena dní a Prežijú len milenci

Cinematik logo 2013 resizeMedzinárodný filmový festival Cinematik prinesie viaceré slovenské premiéry očakávaných filmov. Diváci sa môžu tešiť na adaptáciu knihy Borisa Viana Pena dní, alebo na upírsku romancu Jima Jarmuscha Prežijú len milenci. 8. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 6. – 12. septembra v Piešťanoch.

V rámci sekcie Hore dolu prúdom ponúkne Cinematik svojim návštevníkom v slovenskej premiére film Pena dní (L’écume des jours) francúzskeho režiséra Michela Gondryho. Gondry touto adaptáciou slávnej knihy so surrealistickými prvkami nadväzuje na svoje „hravé“ filmy plné fantastických motívov ako Večný svit nepoškvrnenej mysle alebo Náuka o snoch. Román Borisa Viana má dodnes zásadné miesto vo francúzskej literatúre a je veľmi pena dni1 resizeobľúbený medzi mladými. Je to príbeh o láske plný originálnych nápadov, ktoré vie preniesť do filmy hádam iba Gondry.
Hlavným hrdinom je Colin, bohatý mladý muž a vynálezca klavíra na miešanie nápojov, ktorý sa túži zamilovať. S pomocou svojho kuchára a najlepšieho priateľa sa zoznámi s Chloe, inkarnáciou skladby Duka Ellingtona. Tesne po svadbe však Chloe ochorie – v hrudi jej rastie lekno. V hlavných úlohách sa predstavia Romain Duris, známy z filmu Tlkot môjho srdca sa zastavil, a Audrey Tautou, slávna Amélia z Montmartru.

 

S novým filmom Prežijú len milenci (Only Lovers Left Alive) sa v máji predstavil v Cannes jeden z najvýznamnejších amerických nezávislých režisérov posledných troch desaťročí Jim Jarmusch. Spôsobom jemu vlastným sa tentokrát pohráva s klišé upírskych filmov, pričom hodne čerpá z newyorskej hudobnej scény 70. rokov, ktorú dôverne pozná. Po premiére mnohí porovnávali tento film s Jarmuschovým Mŕtvym mužom vďaka netradičnému a predovšetkým hravému uchopeniu žánru. Ide o milostný príbeh dvoch upírov, ktorí sú spolu už niekoľko storočí. On je rockový hudobník, ona miluje literatúru. Žijú bohémskym životom, sú hnaní inštinktmi, no zároveň sú outsideri vo svete ľudí. Dnes, v 21. storočí, už nemôžu pohrýzť hoc akého smrteľníka, aby sa vyhli chorobám. Navyše, znepokojuje ich, akým smerom sa vyvíja ľudstvo... Hlavné úlohy stvárnili Tilda Swinton (Musíme si pohovoriť o Kevinovi) a Tom Hiddleston (Polnoc v Paríži).

 

V sekcii Hore dolu prúdom budú môcť diváci vidieť aj najnovší film ruského režiséra Boria Khlebnikova Dlhý a šťastný život (Dolgaja ščastlivaja žizň), ktorý mal premiéru v rámci hlavnej súťaže na tohtoročnom Berlinale. Film sleduje muža a jeho rozhodnutie postaviť sa autoritám, ktoré chcú jeho a ďalších dedinčanov pripraviť o spoločné po

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.