Hlavná cena Cinematiku pre film The Artist

Cinematik 2012 logo resizeNa Cinematiku nenájdete hviezdy ani veľa filmárov. Bonusom podujatia je skôr možnosť vidieť skvelé filmy v príjemnom prostredí kúpeľného mesta. Súťažné filmy (7. -13.9. 2012), tak ako po iné roky, posudzovali európski filmoví kritici  a rozhodli, že Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award určenú pre najlepší európsky film roka udelia francúzskej snímke The Artist režiséra Michela Hazanaviciusa. Víťaza a ďalších ocenených vyhlásili včera na slávnostnom udeľovaní cien.

The Artist už získal množstvo ocenení vrátane piatich Oscarov. Od ostatných filmov súťažnej sekcie sa však neodlišuje len tým, že je nemý. The Artist je pozitívnym, ľahkým filmom, ktorý radostne využíva všetky klišé. Milé oddýchnutie v záplave depresívnych diel, ktoré obchádzajú festivaly. Priepasť medzi filmami, ktoré priťahujú bežných divákov a filmami artist resizepre festival je obrovská a stále za zväčšuje. Producenti veľmi dobre vedia, pre koho je ich film určený a presvedčenie, že na dobrý film budú diváci chodiť do kina sa zdá v dnešnej dobe smiešne a naivné.

 

Druhá súťažná sekcia Cinematik. doc je určená celovečerným slovenským dokumentom, ktoré mali premiéru od septembra 2011 do septembra 2012. Tento rok sa o cenu Film Europe Award uchádzali štyri filmy, pričom za najlepší boli vyhlásené Zvonky šťastia režisérov Mareka Šulíka a Jany Bučky. Film sleduje bratranca a sesternicu z rómskej osady, obdivovateľov Karla Gotta a Dary Rolins, ktorí sa rozhodnú poslať svojim idolom DVD s rómskou verziou ich hitu Zvonky šťastia. Nájdete v ňom všetko to čo čakáte - bizarné situácie, chudobu, špinu, spievajúcich Rómov, narodenie dieťaťa. Problémom podobných diel je, že samotní Rómovia sú objektom. Treba povedať že ochotným a vďačným, ale už roky bez akéhokoľvek posunu. Cesta podobných dokumentov je vždy rovnaká - nájsť v osade zaujímavý príbeh jednotlivca, často pomocou použitia kontrastného prostredia. Čo môže byť kontrastnejšie, ako osada bez kanalizácie a nablýskaný svet šoubizu? Rómovia nevezmú do ruky kameru, aby zachytili svet vlastným spôsobom, a tak to teda robíme my svojim spôsobom.

 

Cenu divákov získal Carnage Romana Polanskeho. Dva rodičovské páry, ktorých deti sa pobili na ihrisku a snažia sa celý konflikt v pokoji vyriešiť a na povrch sa dostávajú rozpory ich pováh a svetonázoru. Rodičia sa na rozdiel od detí nedokážu dohodnúť a pokusy o zmierenie končia len novými a novými hádkami. Pozoruhodné je, že režisérovi stačilo jedno prostredie a divadelná predloha Yasminy Rezy. Roman Polanski je jeden z mála režisérov, ktorý dokáže balansovať medzi kasovými a artovými dielami a nikdy nenakrútil vyloženú hlúposť, a preto si na každý jeho film diváci našli cestu. A to je podstatné.

 

Cenu Primátora mesta Piešťan získal dokument Pauly Siskovej ...Myslím, že sa nevrátim. Debut režisérky vznikol na púti do španielskeho mesta Santiago de Compostela. Tisíckilometrová cesta žien je plný radosti, smútku a utrpenia.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.