O 100 dní Cinematik v Piešťanoch

Cinematik 2012 logo resizeSiedmy ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch, ktorý sa uskutoční v dňoch od 7. do 13.septembra 2012, ponúkne bohatú prehliadku domácej, ale aj svetovej kinematografie. Pre návštevníkov bude koncom leta pripravených 7 filmových dní zoradených v dvanástich tematických sekciách. Tento ročník je zároveň v znamení životného jubilea čestnej riaditeľky festivalu a prvej dámy slovenského filmu Božidary Turzonovovej.

V rámci súťažnej sekcie Miesto stretnutia Európa Cinematik opäť prinesie to najlepšie z európskej filmovej úrody za uplynulý rok. Tentoraz 17 mladých kritikov zo 17 krajín Európy zostavilo výber najlepších 10 európskych filmov, ktoré Cinematik premietne v rámci tejto sekcie. Pôjde o mimoriadne tituly, ktoré zachytávajú hlavné trendy európskej kinematografie.
 

Cinematik nezabúda ani na domácu dokumentárnu tvorbu. Súťažná sekcia slovenských celovečerných dokumentárnych filmov nazvaná Cinematik.doc predstaví to najlepšie, čo vzniklo na poli slovenského dokumentu za uplynulý rok.

Samozrejme, Cinematik prinesie svojim divákom okrem súťažných sekcií už tradičné, ale i nové nesúťažné sekcie. Programový tím festivalu pripravil divácky atraktívne nočné tituly pod hlavičkou Za hranicou kultu, ako aj sekcie Zvláštne uvedenia, Študentské Oscary, Kinema Choice, Cinematik Jr,  či prehliadku Zakázaných a cenzurovaných fimov. Pre záujemcov bude taktiež pripravený nový prírastok knižnej Edície Cinematik.

 

Cinematik-foto2011 resizeV duchu tradície predstavovania výnimočných európskych filmárov slovenskému publiku MFF Cinematik uvedie v rámci sekcie Rešpekt retrospektívu celovečerných filmov jedného z najoriginálnejších francúzskych režisérov posledných troch dekád Leosa Caraxa (1960). Leos Carax patrí medzi režisérov, ktorí definovali francúzsku kinematografiu 80. rokov a spolu s Lucom Bessonom a Jean-Jacques Beineixom sa zvykne zaraďovať k tvorcom tzv. cinéma du look alebo neo-baroka. Pre týchto tvorcov sú charakteristické originálna práca so žánrovými schémami, miešanie vysokého a nízkeho umenia, zobrazovanie vydedených postáv, no predovšetkým silný dôraz na často veľkolepú vizuálnu stránku diela, neraz postavenú na „extáze pohybu“.

 

Počas šiesteho ročníka MFF Cinematik bolo vo festivalových kinách uvedených 132 filmov, z toho 72 celovečerných a 60 krátko- a stredometrážnych. Spolu so sprievodnými podujatiami ich navštívilo 17 520 divákov, čo bolo najviac v histórii festivalu. Hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award, určenú pre najlepší európsky film vyrobený v rokoch 2010 a 2011, získal na základe hlasovania panelu mladých európskych kritikov film Ďalší rok režiséra Mika Leigha.  MFF Cinematik si tak vybudoval pozíciu jedného z najobľúbenejších domácich filmových festivalov medzinárodného charakteru a divácky záujem ukazuje, že sa uberá správnym smerom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.