Svet je očami somára krásny

Canneslogo2022 resizeInteligentné dieťa chce byť umelcom, konkrétne maliarom. Kreslí všade kde sa len dá a má z toho aj vytriasačky v škole. Na pohľad nežný chlapec je dieťa dosť neprispôsobivé a v rasistickej Amerike 80. rokov sa spriatelí s černošským chlapcom nie najlepšej povesti. Obe deti sú však múdre a nepochopené. Židovská rodina, v ktorej „malý umelec“ vyrastá, je pôvodom z Ukrajiny odkiaľ matka starého otca ušla pred pogromom a nikdy by to viac nechcela prežiť. To sa dozvedáme od deda, ktorého hrá ako vždy bezchybne Anthony Hopkins. Ten jediný chlapcovi rozumie, ale zomrie a dieťa už v rodine nemá spojenca. Možno ešte matku (Anne Hathaway), no tá je trochu neurotická a nerozhodná. Problémy v škole rozhodnú, že chlapec musí zmeniť prostredie a chodiť na noblesnejšiu súkromnú školu, kde je hlavou predstavenstva otec Donalda Trumpa. To je v krátkosti príbeh amerického súťažného filmu Čas Armagedonu (Armaggedon Time) režiséra Jamesa Graya.

Armagwdon2 resizeRodina je aj druhom pokolení poznačená tragickými udalosťami minulosti, stále ešte nie sú vnútorne celkom slobodní ľudia, chýba im sebavedomie a čo je najhoršie nedokážu sa proti rasizmu výraznejšie ani ohradiť, strach ich na generáciu akosi paralyzoval. Snahou režiséra bolo túto „kliatbu“ poraziť, ale celkom mu to nevyšlo. Snímka je zdĺhavá, uhovorená, ale má veľmi pekné momenty, najmä v s scénach chlapca so starým otcom. Ten vie, keby nebol taký chorý a zničený, ako sa zachovať a to sa snaží naučiť aj dieťa.

Len pre fajnšmekrov
Eo poľského režiséra Jerzyho Skolimowského je o somárovi a cez pohľad zvieraťa sa pozerá na svet. V expozícii filmu dominuje demonštrácia voči trýzneniu zvierat v cirkusoch. A tak malý Eo resizesomárik, milovaný jednou cirkusantkou, ostane bez pána, prístrešia a túla sa po svete. Našla som toľko interpretácii k tomuto dielu, že som až žasla. Pôvodne som si myslela, že to bude metafora o spojitosti zvierat s ľuďmi, potom prevládol prírodopisný film, ktorý sa striedal so spoločenskou anarchiou, nakoniec som sa rozhodla, že je to krásne snímaná snímka o krásach prírody videná očami somára. Výsostne artový film, ktorý si pozrie len hŕstka snobov. Ale poroty sú nevyspytateľné...

S veľkou slávou uviedol umelecký riaditeľ festivalu Thierry Frémaux film debutenta Dominika Podvanastej resizeMolla  Po polnoci (La nuit du 12), len sa zasa vlúdila malá chybička  - zabudli na anglické titulky, po mohutnom protestnom potlesku sa spamätali, chybu napravili, no muselo sa premietač od začiatku. Film hovorí o mysterióznej vražde mladej ženy, ktorú niekto po polnoci polial beznizom a podpálil. Detektívka s nevyriešeným koncom je skôr a problémoch a práci policajtov, ako o vražde samotnej. Mladý ambiciózny policajt sa musá nakoniec zmieriť s faktom, že nie vždy všetko človeku vyjde. Film je zdĺhavý, ale ako debut v celku sympatický, ale nič svetoborné.

O intrigách i náboženstve
Tarik Saleh švédsky scenárista, režisér a producent, syn švédskej matky a egyptského otca, uviedol v súťaži DEcisiontolave resizepozoruhodný film nazvaný Chlapec z neba (Boy From Heaven). Keďže sa narodil vo Švédsku a celý život tam  žije a pôsobí, nemusí mať strach, že ho Egypťania vyhostia alebo nedajbože dajú do väzenia. Totiž syn chudobného rybára ide študovať islam do Káhiry tam si ho vyhliadne vysokopostavený muž požiada o spoluprácu, lebo práve zomrel najvyšší duchovný a cirkev je pred voľbou nového. Podobnosť s kresťanským pápežom až veľmi podobná až na to, že egyptskú voľbu sprevádzali neskutočné intrigy predstaviteľov štátnej moci, polície, ale aj sa zástupcov cirkve. Čo všetko sa rozpúta pri voľbe nového duchovného mladého muža, plného ideálov,  tak znechutí, že sa vráti dokov k otcovmu remeslu. Odvážny a veľmi zaujímavý film, ale najmä poučný.

FrerePNG resizeFrancúzsky režisér Arnaud Desplechin sa ako vždy ponoril do komplikovaných medziľudských a rodinných vzťahov. Alice (Marion Cotillard) je herečka a Louis (Melvil Poupaud) sú vo filme  Brat a sestra (Frère et soeur) súrodenci, ktorí sa dvadsať rokov nevideli, lebo sa nenávidia a závidia si. Len nehoda, pri ktorej sa rodičia vážne zrania donúti Louisa prísť domov a konfrontovať sa so sestrou. Vysvitne, že ich vzťah je ambivaletný, milujú sa a nenávidia zároveň, ale je oveľa viac čo ich spája, ako rozdeľuje. Desplechin neprekročil svoj tieň a znovu sa prezentoval len ako psychológ komplikovaných vzťahov.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.