Niekoľko poznámok pred vyhlásením cien v Cannes

Canns2021logo resizeDnes vyhlásia víťazov na 74. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Udalosti bolo neúrekom, ale nie je v silách jedného človeka všetko zachytiť. Najväčšiu smolu mala Léa Seydoux, ktorú neobišiel covid, našťastie mala len slabý priebeh, ale neodvážila sa na festival prísť. Hrala v štyroch filmoch, z toho tri boli v súťaži – Príbeh mojej manželky, Francúzska depeša a France o francúzskej investigatívnej novinárke. No možno to ešte riskne, ak sa dozvie, že sa ocitne na listine víťazov.  Priala by som jej to. Už sa stalo, že Wes Anderson nemal tu byť, ale na poslednú chvíľu sa zrazu objavil a všetci sme a písali, že nám bude ľúto ak nepríde. Stáva sa všeličo. Radšej však ešte niekoľko slov o filmoch.

Austrálsky Anders Breivik
Nitram resizeAustrálsky režisér Justin Kurzel sa inšpiroval vo filme Nitram skutočným príbehom masového vraha Martina Johna Bryanta, ktorý zastrelil 35 ľudí, dostal taký vysoký trest, že sa z väzenia už nikdy von nedostane. Nitram je názov film a zároveň prezývkou hlavného hrdinu. Chlapec je už ako dieťa čudné, rád sa hrá s ohňom, rodičia ho nedokážu usmerniť, robí si čo chce, matka ho zbožne miluje, otca zničí. Dá sa dohromady s takisto čudnou starou dámou, ta sa pri spoločnej autohavárii zabije, chlapec po nej zdedí veľa peňazí. Za nadobudnuté financie si začne nakupovať zbrane, má už celý arzenál a z ničoho nič zastreli 35 nevinných ľudí, Snímka je poučná i alarmujúca.

Tragédia umelca i rodiny
Nepokojní resizeBelgický režisér Joachim Lafosse sa vo filme Nepokojní (Les intranquilles) zaoberá chorobi 21. storičia - duševnými poruchami.  Zo začiatku zdá, že rodina talentovaného maliara žije idylickým životom v peknom dome na brehu mora. Postupne však vyplávu na povrch problémy. Muž trpí bipolárnou poruchou, dostane sa to štádia mimoriadnej aktivity, ktorá život matky i malého syna rozruší, o to viac, že sa nechce isť liečiť. Horko ťažko ho donútia, ale vráti sa z liečenia ako troska. Odchádza od rodiny, aby sa pozbieral a svojim odchodom zničí všetko pekné čo dovtedy v rodine vládlo. Nakoniec pochopí, že chlapec patrí k matke a on sa bude musieť s chorobou popasovať sám. Veľmi pekne vystavaný a vyrozprávaný príbeh, je poučný a veľmi smutný. Poučný v tom zmysle, že s duševne narušeným jedincom sa ťažko žije a treba mať veľa trpezlivosti, aby úskalia takéhoto vzťahu človek zvládol. A nie vždy sa to podarí.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.