Cannes s leskom i problémami

Canns2021logo resizeÚporná snaha po roku pauzy dať festivalu v Cannes napriek nepriaznivej epidemiologickej situácii starý lesk sa do istej miery podarilo. Slávnostné otvorenie bolo za uplynulých tridsať rokov azda najslávnostnejšie a najvydarenejšie. Vyhli sa zbytočným trapasom, kraľovala profesionalita. Lesk mu dodali hviezdy ako Jodie Foster, ktorá sa prevzala čestnú Zlatú palmu, Jessica Chastain, Marion Cotillard, Andie MacDowell a, samozrejme, neprehliadnuteľný showman, predseda tohtoročnej medzinárodnej poroty Spike Lee. Prišiel na pódiu vyparádený v krikľavo ružovom obleku a zožal potlesk. Lee je prosto originálny tak v tvorbe, ako aj v oblečení. Extravagantnosť je súčasťou jeho osobnosti a aj preto ho obdivujeme.

Tienistou stránkou Cannes ja však chodenie do kina. Aby nestáli rady pred premietaniami, Francúzi zaviedli objednávanie vstupeniek online. To by bolo chvályhodné keby server neustále nepadal. Ušetrili sme si nervy státia pred kinom a pribudli pri objednávaní. Chce to dobré nervy, lebo objednať CodieFoster resizesi lístky trvá niekedy aj tri hodiny. Úžasný ranný budíček! Odteraz nebudem taká kritická voči našim „pacerom“, ktorým objednávací systém pri objednávaní na očkovanie neustále padá a nefunguje, lebo preborníci v technike nie sú ani Francúzi. Nemáme si čo vyčítať. Do kina sa však bez problémov dostaneme. No a najdôležitejšou rekvizitou je mobil. Ten stratiť nesmte, lebo sa ihneď možete pobrať domov. Komunikácie funguje len cez tento zázrak. Tam je všetko - potvrdenie, že ste zaočkovaný, na ktoré filmy máte lístky, prosto všetko. V papierovej forme nemáte nič, skutočne nič.

Na otvárací film Annette od Leosa Caraxa, na ktorý mi prišla vstupenka 20 minút po začatí Ozon resizepremietania a nielen mne (výdatne sa na to frfle) som sa nedostala. Premietal sa aj u nás tak si ho pozriem doma. Herci vraj vynikajúco hrali, ale celkové prijatie je trochu rozpačité. Aby som ho celkom neobišla tak niekoľko slov od hlavnej predstaviteľky Marion Cottilard. Film je komédiou, tragédiou a muzikálom zároveň. Čo si o miešaní žánrov myslí:“ Vo filme rezonuje viacero tém, napríklad aj tá ako sa dá skĺbiť život umelca so súkromím. Príbeh je o otcovstve, materstve a láske, a to všetko sa odráža v patologickom správaní všetkých.“ Prácu s Caraxom si pochvaľuje, lebo je tvorivý a zapálený za vec.

Autobiografický súťažný izraelský film Ahedino koleno režiséra Nadava Lapida je o cenzúre. Ahmedovokolreno resizeK napísaniu scenára ho inšpirovali dve udalosti. V roku 2018 bol na premietaní filmu Institutrice v malej izraelskej dedinke v púšti a zoznámil sa pracovníkom ministerstva kultúry. Požiadal ho o vyplnenie nejakého dotazníka. „ Nemusel som byť génius na to, aby som pochopil, že išlo o istý druh cenzúry.“ A druhou bola choroba jeho matky, ktorá zomrela necelé dva mesiace po tejto udalosti. Zaujímavá snímka sa metaforou a rôznymi narážkami pokúša naznačiť, že nie je všetko v krajine v poriadku. Film je žánrovo nevyrovnaný, problém spytovania si svedomia pertraktovaný až príliš uvraveným a expresívnym hereckým prejavom.

Potlesk pre Sophie Marceau a André Dussoliera
Najnovší film François Ozona Všetko bude v poriadku (Tout s´est bien passé) prijalo canneské publikum veľmi pozitívne. Hlavnou hrdinkou príbehu je Emmanuelle (Sophie Dobre resizeMarceau) a jej bezvládny otec po porážke (André Dussolier). Poživačník a milovník života, sa rozhodne odísť zo sveta. Takto nechce ďalej žiť. Jeho jediná nádej je najmladšia dcéra, ktorú požiada o eutanáziu. Tá túto možnosť odmieta, neskôr ju však začne pripúšťať. Tomuto riešeniu je náklonná aj staršia sestra. Vo Francúzsku to nie je povolené, ale cesta za vždy nájde, v tomto prípade transport do Švajčiarska. Ozve sa im staršia dáma, ktorá to organizuje a podarí sa im otca tam prepraviť. Háklivá téma, s veľa odporcami, ale i zástancami, je podaná vkusne a s humorom. Vďaka predovšetkým dobrému scenáru, profesionálnej réžii, ale najmä výborným hereckým výkonom Sophie Morceau a André Dussoliera. Frenetický potlesk bol pre oboch hercov opodstatnený. Zároveň dobre padlo pozerať sa na rodinné problémy dobre situovanej, ale komplikovanej rodiny, na jej spletité vzťahy, oprostené od rôznych experimentov, inotajov a násilných metafor. Nie je to jednoduchá téma a zvládnuť ju prijateľne je umenie.

 

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.