Malickova óda na statočnosť a odvahu

Cannes2019logo resizeNajnovší opus amerického režiséra Terrenca Malicka Skrytý život (Une vie cachée/A Hidden Life) trvá tri hodiny, presne 2,53 minút. Má však konkurentka v Abdellatifovi Kechichovi s filmom Mectoub my Love: Intermezzo, ktorý má (maličkosť) štyri hodiny. Festival to znesie, starosti to však robí distributérom. Musím však priznať, že Malickova dlhá minutáž neprekážala.

Snímka je predovšetkým nádherne snímaná a príbeh zasadený do čarovného prostredia dediniek roztrúsených v Alpách. Čo je však najdôležitejšie, že to nie je len fikcia, ale aj skutočný príbeh sedliaka Franza Jägerstättera, ktorého si zahral TerenceMalick resizeAugust Diehl. Jednu z hlavných úloh hrá však príroda, v protiklade s krutým, ale poučným príbehom. Dej sa odohráva v pohnutých časoch druhej svetovej vojny, keď všetci rakúski muži museli odprisahať vernosť Hitlerovi. Franz, telom i dušou sedliak, otec troch detí, miluje svoju manželku (Valerie Pachner), ktorá mu je oporou v dobrom i zlom, najprv skúsi vojenský život, ale potom sa rozhodne, že nedokáže nič robiť proti svojmu presvedčeniu a svedomiu. Nie je ochotný pozdraviť Heil Hitler, nechce bojovať, len obrábať svoju zem a tešiť sa s rodinou. No tomu nie je dopriate, dostane povolávací rozkaz, ale tvrdohlavo sa odmieta podriadiť. Je vystavený krutému zaobchádzaniu vo väzení, nič nezlomí jeho presvedčenie, radšej volí smrť. Príbeh martýra a jeho ťažko skúšanej rodiny, ktorú celé osadenstvo odmieta a ignoruje, je ukážkou nezlomnosti ducha. Je to jeden z ďalších kandidátov na cenu a obaja herci August Diehl, Valerie Pachner spolu s Antoniom Banderasom sú kandidáti  na hereckú cenu. Samotný príbeh je v podstate jednoduchý, ale ako bravúrne je umelecky vyrozprávaný je to najcennejšie na tomto skvelom diele. Už len protiklad krutých čias s všemocnou a krásnou prírodou je zážitok.

 Terrence Malick absentuje, ale poslal  namiesto seba oboch hlavných predstaviteľov a že film zaujal potvrdila aj živá Malick resizetlačová beseda.“Taký človek, ktorí dnes dokáže povedať nie je veľmi zriedkavé, nikto to neriskuje, ale ten kto má na to odvahu zároveň neodsudzuje ostatných. A to, že Franz povedal nie bolo dobré rozhodnutie a práve v dnešných časoch sa treba nad ním zamyslieť, aj keď si myslím, že to nie je politická otázka, ale hlboko súkromné rozhodnutie. Pre Franca totiž vlasť znamená zem, ktorú  obrába,“ povedal August Diehl. „Terrence Malick nenakrútil film proti extrémistom vo svete, ale zaznamenal len istú časť histórie o zabudnutých hrdinoch“, myslí si Valarie Pachner. „Nie je to film hrdinstve, ale o rozhodnutí čo človek nosí v sebe vo svojom vnútri. Film som videla v Cannes po prvý raz a veľmi na mňa zapôsobil. Nakrúcanie bol veľmi zaujímavý proces,  veľa som o úlohe s Terrym hovorila, ale všetko ostatné čo som do roly vložila vychádza zo mňa.“ August ešte dodal: „Film sa nakrúcal spôsobom aký som doteraz ešte nezažil a nevidel.“

 Trojhodinová snímka nedovolí vydýchnuť, pôsobí na emócie, neprináša síce veľa filozofických otázok, ale jednu myšlienku akcentuje veľmi dôrazne: Čo je dobro a zlo o tom by každý mal rozhodnúť sám.

 Dve ženy v ohni
Leportrait resizeFrancúzska režisérka a scenáristka Séline Sciamma sa uviedla filmom Portrét mladého dievčaťa v ohni (Portrait de la jeune fille en feu).  Mladá maliarka prichádza za honorár namaľovať dcéru panej domu. Medzi oboma ženami vzplanie lesbická vášeň a poznačí ich na celý život. Snímka je v podstate kultivované kino, s dôrazom na estetickú stránku snímaných scén, s osobitým dôrazom na akcentovanie divokej a krásnej prírodnej scenérie. Film je skôr pastvou pre oči ako dielo na zamyslenie sa, lebo podobných ľúbostných príbehov sme už videli veľa.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.