Toto sa ti Tarantino podarilo

Cannes2019logo resizeDržať nás v šachu a prosiť, aby sme neprezrádzali obsah filmu Vtedy v Hollywoode (Once Upon a Time... in Hollywood). Kto vidiel film pochopil. Ani teraz, keď už môžeme písať čo chceme, obsah neprezradím, lebo potom už netreba chodiť do kina. Je to skutočne také prekvapenie aké sa tak ľahko nikomu nepodarí. Prezradím len toľko, že tento si tento šialeno-geniálny režisér prispôsobil dejiny po svojom, a na to má málokto odvahu.

Vražda Sharon Tate obrátená na hlavu
Na premietanie sme sa museli preboxovať, sála bola nabitá, a to isté sa zopakovalo aj dnes pred tlačovou besedou s Tarantino resizetvorcami. Šialenstvo! Kvôli jednému filmu toľko vzruchu. Príbeh sa odohráva v 60. rokoch v Hollywoode, keď v roku 1969 Charles Manson a jeho banda beštiálne zavraždil manželku Romana Polanského Sharon Tate vo vysokom štádiu tehotenstva. Ústrednými postavami sú však westernová hviezda Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) a jeho asi doživotný kaskadér a priateľ Cliff Booth (Brad Pitt) - nerozluční – v dobrom i zlom Snímka je rafinovane vymyslená a  kľúčom k jej pochopenie je dobrá orientácia v dejinách filmového sveta. Hollywoodská továreň na sny dáva k tomu dobrú príležitosť. Charakteristika dvoch hlavných aktérov je smutno – smiešna a v podstate sú to dvaja klauni, s ktorí si zahrávajú so životom a on s nimi. Tarantino s humorom nešetrí, rozdáva ho plným priehrštím a vždy je nad vecou. Strháva pozlátku zo zákulisia filmového priemyslu a nemá problém otvorene to zobraziť. Rickovi Daltonovi, westernovej Tareantino2 resizehviezde, ktorá má vyššie ambície, neostáva nič iné len na chvíľu skúsiť šťastie v Taliansku, kde je práve spaghetti western na vzostupe. A sprevádza ho na tejto púti aj Cliff Booth, v jednej osobe kaskadér, osobný strážca a šofér. Dalton sa rád dojíma, pekne si vždy poplače, ale Cliff ten ma zasa päste a vie ich pohotovo použiť. Úžasná dvojica a musím len dodať, že čo títo dvaja vyvádzajú patrí už na vyšší level  filmového herectva. Dobre zamiešali karty. Film má úžasné tempo, výbornú muziku a veľa, veľa prekvapení. A práve o tom, čo si Tarantino dovolil sa budú vyviesť ešte dlhé diskusie.

 

Až nedôstojné bolo sa dobíjať na stretnutie s filmovou delegáciou. Pri tlačenici a jačaní  fanúšikov sa dalo aj ohluchnúť. VtedyvHollywwode resizeLen šialení fandovia robia z hercov modly, samotní herci sa správajú normálne. Pokojne prišiel Quentin Taranino, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt a Margot Robbie. No veľa sme sa nedozvedeli. Boli, kvôli spomínanému tajomstvu, skúpi na slovo. Tarantino sa vyjadril, že bol fascinovaný príbehom Sharon Tate, tri roky sa ním zaoberal a je to veľmi smutný prípad. Na otázku, ako by charakterizoval svoju kariéru a vývoj, s úsmevom oznámil. „Oženil som sa, sprevádza ma moja manželka.“  Priznal, že s Romanom Polanským film nekonzultoval. Ženy sú vo filme prezentované ako hippies, čo zodpovedá epoche, keď sa tragédia odohrávala. Leo zasa prízvukoval, že sa okamžite identifikoval s postavou Dicka a veľmi tvrdo na nej pracoval. Na úlohách sme museli však s Bradom veľmi úzko spolupracovať.  Súhlasil s ním aj Pitt a ešte dodal, že podľa neho „Je to film o láske ku kinu, ľúbostný list adresovaný filmovému priemyslu.“ No a to je v skratke asi všetko.

 

Telegraficky o ostatných
Ahmed resizeMladý Ahmed (Le jeune Ahmed) bratov Dardennovcov z Belgicka sa zaoberá radikalizáciou moslimskej komunity. Konkrétne ide o malého Ahmeda, ktorému zomrel otec, vychováva ho belgická matka a chýba mu tvrdá ruka. Veľmi ľahko podľahne vplyvu imáma a je úplne sfanatizovaný. Skoro zabije učiteľku, lebo nechce vyučovať po arabsky len cez korán, a to je pre mladého moslima neprijateľné. Dostane sa do nápravného ústavu, ale ani to ho od nedokončeného činu neodradí. Na fanatizmus však doplatí  len on.

 

Frankie resizeFrankie Iru Sachsa sa odohráva v krásnom prostredí  portugalského letoviska Sintra. Hlavnú úlohu stvárnila  Isabelle Huppert a nebyť jej  niet sa, okrem krásnej prírody, nad čím zamýšľať. Snímka je o nefunkčných vzťahoch a tiež o rozhodnutí na smrť chorej filmovej hviezdy, Frankie, stráviť svoje posledné chvíle s rodinou a priateľmi.

 

Vlani nám učaroval film Okja od kórejského režiséra Bong Joon Hoa. Diskvalifikovali ho, lebo film z produkciu Netflixu fParasite resizeestival neberie do úvahy. Tento raz sa predstavil filmom Parazit (Parasite), ktorý je takisto profesionálne výborne realizovaný. Hovorí o chudobnej rodine, ktorá začne pracovať u bohatých ľudí. Ich spolunažívanie je vystavené mnohým úskaliam, nechýba ani tajomno a mnoho zvláštnych príhod, ktoré sa môžu odohrať len vo fantázii. Milý a poučný film, veľmi pozitívne prijatý tak kritikou, ako aj obecenstvom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.