Slovenský animovaný film Pandy uvedú v Cannes

pandy 1 resizeAnimovaný film Pandy režiséra Matúša Vizára bude ako jediný zástupca reprezentovať slovenskú kinematografiu v programe tohtoročného 66. ročníku filmového festivalu v Cannes. Bude súťažiť v sekcii Cinéfondation, jednej z najprestížnejších súťaží krátkych filmov na svete, kam bol vybraný z viac než1 500 filmov.

„Sme radi, že sa medzinárodná premiéra nášho filmu uskutoční práve v Cannes. Je to najprestížnejší filmový festival na svete a slovenská kinematografia nemá v programe zastúpenie každý rok. Pretože animované filmy sa v sekcii Cinéfondation neobjavujú príliš často, radosť máme o to väčšiu, “ hovorí producent filmu Peter Badač z produkčnej spoločnosti BFILM. „Myslím, že Pandy sú v Cannepredovšetkým pre ich univerzálnu zrozumiteľnosť a originalitu. To sú pre nás hlavné kritéria pri výbere látok,“ dodáva ďalší producent Tomáš Hrubý.

 

Krátky film Pandy je debutovým snímkom Matúša Vizára, filmára, výtvarníka a ilustrátora denníka SME. Vizár študoval na Katedre animovanej tvorby na pražskej FAMU a vo svojom filme je okrem réžie zároveň i autorom scenára a vizuálneho
štýlu. „Film nebolo ľahké vyrobiť,“ hovorí Vizár. „Počas prípravných testov mi vyšlo, že minimálne v každej sekunde sa musí objaviť nový obrázok, ktorý vystrieda ten predchádzajúci. Nakresliť to zabralo dosť času. Našťastie mi s filmom výrazne pomohli ľudia, ktorí sú uvedení v záverečných titulkoch. Výroba trvala cez 2 roky, niektorí neprajníci tvrdia, že aj viac.“

 

Pandy sú tretím slovenským zástupcom v Cinéfondation za  posledné štyri roky. V Cannes bol uvedený tiež stredometrážny film Matyása Priklera Ďakujem, dobre a krátky film režiséra Aramisova Cagey Tigers. O tohtoročnom víťazovi rozhodne 24. mája porota na čele s Jane Campion, režisérkou filmu Ako dym, Portrét dámy a Piano, ktorý získal hlavnú cenu festivalu v roku 1993. „Pevne verím, že uvedenie nášho filmu v Cannes pomôže propagovať nielen Matúša, ale i mladú generáciu slovenských režisérov animovaných filmov,“ dodáva Badač.

 

Festivalová cesta Pánd nekončí v Cannes. Ďalej budú súťažiť na najvýznamnejšom festivale animovaného filmu vo francúzskom Annecy, na Slovensku budú mať možnosť diváci film vidieť v júni na Fest Anča v Žiline. Okrem uvedenia na festivaloch bude film koncom mája, po uvedení na festivale v Cannes, sprístupnený predplatiteľom webu Piano, ktorý ho zaradí do svojej filmovej ponuky. „Uvítali sme možnosť prezentovať náš film divákom touto cestou, pretože
exploatácia krátkych filmov je v súčasnej dobe veľmi náročná a práve Piano považujeme za vynikajúcu možnosť distribuovať filmy širokému publiku,“ hovorí producent filmu Peter Badač.

 

Film je slovensko-českou koprodukciou medzi spoločnosťami BFILM a FAMU a jeho realizáciu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.