Nový riaditeľ Benátok bol na Berlinale

leoneCez víkend na pôde Berlinale prezradil niečo zo svojich plánov novovymenovaný riaditeľ medzinárodného filmového festivalu v Benátkach Alberto Barbera. Do vedenia benátskej Mostry sa vracia po desiatich rokoch, festival v Benátkach viedol od roku 1998 do 2002. Potom ho nahradil Marco Mueller.

Za dva základné problémy Barbera považuje filmové festivaly v Ríme a v Toronte. Presnejšie - nie samotné festivaly, ale fakt, že benátska Mostra im prestáva byť rovnocenným konkurentom. "Marco vykonal kus skvelej práce na nastavení kritérí a pozdvihol kvalitu uvádzaných filmov," povedal Barbera, "no do Benátok prestali chodiť profesionáli. Za posledných desať rokov pre nich festival nespravil takmer vôbec nič."

Staronový riaditeľ pokladá za svoj hlavný cieľ prilákať na benátske Lido opäť aj producentov a distributérov. Festival im ponúkne lepšie podmienky ako dosiaľ, vrátane ubytovania, kancelárií aj digitálnych kín. "Behom dvoch-troch rokov chceme zrenovovať všetky festivalové zariadenia na Lide." 

Centrom benátskeho filmového trhu by sa mal stať historický hotel Excelsior. "Viem, že nemôžeme konkurovať trhu na festivale v Toronte," priznal Barbera, "no môžeme predajcom a nákupcom povedať: A čo tak zastaviť sa pred Torontom na pár dní aj v Benátkach?"

Plány minulého vedenia vybudovať na Lide nové veľkolepé festivalové centrum Barbera vžy považoval za velikášske a hlúpe. Bohužiaľ, rozbehnutá stavba sa musela zastaviť, keď sa pri kopaní základov zistilo, že pod zemou sa ukrýva nelegálna skládka azbestu. "Stálo to neskutočne veľa peňazí - a všetky vyšli nazmar."

Na otázku, či bude benátsky festival naklonený spolupráci s novým filmovým festivalom, ktorý sa v ostatných rokoch koná na jeseň v Ríme a získava renomé reprezentatívnej talianskej národnej filmovej prehliadky, Barbera odvetil: "Všeto závisí od toho, ako sa veci vyvinú. No ak sa riaditeľom rímskeho festivalu stane Marco Mueller, ako naznačujú kuloárne informácie, je len málo pravdepodobné, že by bol naklonený spolupráci s nami."

pošli na vybrali.sme.sk

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.