Film Bez snehu víťazom festivalu Barbakan

Barbakan logo resizeFilmová časť festivalu Barbakan 2012 ponúkla tento rok súťažnú sekciu, do ktorej finálneho výberu sa tentoraz dostalo 15 snímok z 9 krajín sveta. Hrané, dokumentárne i animované diela súťažili o Grand Prix festivalu, udeľovanú v spolupráci s filmovým portálom Filmpress.sk a honorovanú sumou 600 €. Rôznorodé súťažné filmy hodnotila trojčlenná porota, zložená z filmových profesionálov Mehdiho Naderiho a Márie Ferenčuhovej a zástupkyne mesta MonikyPastuchovej.

V  pätnástke filmov, ktoré porota hodnotila, ich zasvietilo viacero, či už vďaka téme alebo formálnej stránke. Niektoré filmy vytvárali doslova dvojice :v súťaži boli dve anekdotické podoby extrémizmu, ktorý rozpúšťa láska, dva motorkárske filmy o tínedžeroch a ich často mimoriadne zložitých vzťahoch, dva dokumentárne portréty pátrajúce po veľkých Výťazný film resizehodnotách, dva filmy o emigrácii či vysídlení atď. Porota sa napokon rozhodla oceniť filmy, v ktorých sa filmárske kvality spájajú s naliehavou, aktuálnou a zároveň nadčasovou témou.

 

Grand Prix porota udelila filmu Bez snehu (Utan snö, r. Magnus von Horn, Poľsko/Švédsko, 2011, 35 min.) za realistické a pôsobivé stvárnenie krehkej brutality a surovej citlivosti dospievajúcich vyrastajúcich v zdanlivo bezproblémovom svete.

 

Zvláštne uznanie porota udelila filmu Parvaneh (Parvaneh, r. Talkhon Hamzavi, Švajčiarsko, 2012, 25 min.) za umelecky presvedčivé zobrazenie sveta, ktorý je naopak rozdelený a plný na prvý pohľad neviditeľných bariér. Zvláštne uznanie film získava aj za nádej, ktorá cezeň presvitá – nádej, že dvojitý interkultúrny monológ sa môže raz stať skutočným dialógom.

 

Ocenenie jednému z filmov udelilo aj publikum. Cenu divákov finančne zastrešuje mesto Banská Bystrica sumou 300 €, ktorú filmu Švédsky džob (Swedzka robota, r. Pawel Ziemilski, Poľsko, 2011, 18 min.) predal primátor Banskej Bystrice Peter Gogola.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.