Art Film Fest: Prvé dojmy, prvé filmy

SprávnelogoFilmový festival Art Film Fest Košice má za sebou prvé dni a filmoví fanúšikovia si ho skutočne užívajú. Po slávnostnom ceremoniále, na ktorom si Ceny prezidenta AFF prevzali herci Jiří Bartoška a Mária Kráľovičová, je pozornosť sústredená najmä na filmy. Program je nabitý od dopoludňajších hodín a pozornosť je sústredená na  súťaž hraných a krátkych filmov.

Film Špina, ktorý v hlavnej súťaži zastupuje Slovensko, prišli hneď v úvode festivalu predstaviť dve herečky – Dominika Morávková a Anna Rakovská. Intímny portrét bolestivo poznačenej mladej ženy sa nenakrúcal ľahko a Bartoska-Lasica resizepodľa slov hlavnej predstaviteľky si museli niektoré scény  najskôr doslova celé vyrozprávať, aby sa nemuseli viackrát opakovať.  ,,Myslím si, že tento film má veľkú šancu ukázať ľuďom, ako znásilnenie vôbec prebieha. Často si ľudia myslia, že je to niekde v tmavej uličke, ale je to práve naopak, prípady sa môžu odohrať aj v bezpečnom prostredí,“ upozornila Dominika.

So svojim debutom súťaží na Art Film Feste v Košiciach režisér Chun Wong, ktorý pricestoval z Hongkongu do Košíc aj so scenáristkou Florence Chan. Film je komornou drámou o bývalom finančnom analytikovi, ktorý trpí bipolárnou poruchou Kralovicova resizea starostlivosť oňho musí prevziať nie celkom ochotne  jeho otec. ,,V Hongkongu sa podobné príbehy stávajú každý deň. Sú to veľmi reálne situácie a my sme chceli, aby tento film o nich hovoril,” povedala scenáristka. V nezávislom, nízkonákladovom filme si zahrali dve ázijské hviezdy a ako dodal režisér: ,,Chorý svet ukáže náročnému divákovi Hongkong tak, ako ho nepozná.”

S poľským filmom Detské ihrisko prišla do Košíc výkonná producentka i spoluscenáristka Zdena Šišová, ktorá je pôvodne Slovenka, no u našich susedov žije už 20 rokov. Film Detskeihrisko resizeinšpirovaný skutočnými udalosťami v Poľsku kladie naliehavú a veľmi nepríjemnú otázku: Kde sú príčiny zrodu detskej psychopatie? A existuje na to vôbec odpoveď? Ďalší súťažný film Kamenné srdce uvádzal v nedeľu večer po prvý raz v Košiciach islandský režisér, scenárista a producent Gudmundur Arnar Gudmudsson. Film, ktorý mal svoju svetovú premiéru v Benátkach,  získal 8 islandských národných filmových cien a mnohé ďalšie. Ako sa mu bude dariť na Art Film Feste ukáže tento týždeň.

Kunsthalle resizeDivákov počas nasledujúcich dní čaká ešte 8 súťažných premiér hraných filmov a dve sekcie krátkych filmov. Okrem toho projekcie mnohých ďalších snímok, ktoré boli tento rok vybrané na festival. Rovnako ako väčšina iných filmov, majú aj tie súťažné po prvom premietaní reprízy, takže si ich môžu diváci pozrieť aj v iný deň. Prvé dojmy sa však nahradiť nedajú. V kinosálach vtedy nechýba mnohokrát ani potlesk, čím dáva slovenské publikum najavo svoju úctu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.