Art Film Fest oslávi 20. výročie

artfilmfest-2012-loga-1 resizeRôznorodý výber toho najpozoruhodnejšieho, čo za posledný rok vzniklo vo filmovom svete, snímky, ktoré sa k slovenským divákom dostanú po prvýkrát, filmy ocenené na prestížnych festivaloch, slovenské i české novinky, aj diela s exotickým nádychom vzdialených kontinentov. To všetko a ešte oveľa viac ponúkne blížiaci sa Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna 2012 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.  Medzinárodný filmový festival, ktorý už tradične priťahuje tisíce nadšencov filmu, oslávi okrúhle 20. narodeniny.

“Tešíme sa, že náš festival dosiahol takéto jubileum. S príjemným pocitom môžem zdôrazniť, že Art Film Fest sa stal jasnou, identifikovateľnou a spoľahlivou značkou kvality. Nie je už potrebné k tomu pridávať prívlastky typu najväčší, najvýznamnejší, najobľúbenejší. Festival získal za posledné roky rozmer, ktorý sa už nemusí posúvať za každú cenu,” povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.  

 

Peter Hledík, zakladateľ a súčasný viceprezident festivalu, riaditeľ Hercovej misie a Zlatej kamery si myslí, že najväčšou a najpozitívnejšou zmenou v histórii festivalu je fakt, že diváci na Slovensku už pochopili, že za dobrým filmom sa vyplatí cestovať. “Ešte zostáva, aby celá spoločnosť pochopila, že festival je viac ako premietanie filmov a návštevy hviezd. Že je nedoceniteľnou reprezentáciou našej krajiny vo svete,” vysvetlil Hledík. Na prvý ročník festivalu pred 20 rokmi spomína ako na “neopakovateľné dobrodružstvo, z ktorého sršal nepredstaviteľný entuziazmus všetkých, s ktorými sme tento projekt začínali”. Festival v mestečku, ktoré má kino pre 200 divákov, a v tom čase iba minimálnu ubytovaciu kapacitu, bol podľa Petra Hledíka „nápad hraničiaci so šialenstvom”.

 

Jedna z divácky najobľúbenejších sekcií, Medzinárodná súťaž hraných filmov, opäť ponúkne diela začínajúcich režisérov, ktoré však už stihli zaujať na známych festivaloch. Jedným z ťahákov bude dánsky film Teddy Bear, ktorého režisér Mads Matthiesen získal cenu za réžiu na najznámejšom festivale nezávislých filmov v americkom Sundance.

Medzinárodná súťaž krátkych filmov opäť prinesie zmes hraných,dokumentárnych, experimentálnych aj animovaných snímok z rôznych končín sveta. Za zmienku iste stojí nominant na Oscara, víťaz ceny BAFTA a festivalu Sundance za najlepší krátkometrážny animovaný film Ranná prechádzka/A Morning Stroll režiséra Granta Orcharda. Filmy z nášho kontinentu, ktoré patria k vyhľadávanému tovaru na známych festivaloch, opäť predstaví sekcia Európske zákutia. Jednou z najatraktívnejších snímok sekcie bude francúzska komédia Le Skylab, ktorú režírovala Julie Delpy a stvárnila aj jednu z hlavných úloh. Zo sekcie Okolo sveta možno vyzdvihnúť najnovší film uznávanej hongkongskej režisérky Ann Hui, ktorá bola členkou poroty Art Film Festu v roku 2010. Jej snímka Jednoduchý život/Tao jie získal na festivale v Benátkach viacero ocenení, medzi nimi aj Volpiho pohár pre najlepšiu herečku. Unikátny výber reprezentatívnych autorských dokumentárnych filmov z českej produkcie  prinesie sekcia Česká radosť. Diváci tu nájdu aj nové snímky známych dokumentaristov, akými sú Jan Gogola ml. či Vít Janeček. Výber ponúkne aj pôsobivú snímku Pod sluncem tma Martina Marečka. Každoročne populárna sekcia Late Night Show, ktorá je bodkou za každým festivalovým dňom, ponúkne aj tento raz po polnoci filmovú hrôzu či bizarné zvukové efekty. Divácky príťažlivá bude aj sekcia Láska a anarchia. Novinkou programu bude profilová prehliadka najnovších a najlepších anglických filmov v sekcii Focus: Nový britský film, ktorá má za úlohu prezentovať mladých filmárov.

 

Festivalové projekcie sa uskutočnia v Trenčianskych Tepliciach – v kinostane, v kine Prameň a v Kúpeľnej dvorane, v Trenčíne sa bude premietať v Cinemaxe a Art Kine Metro.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.