Art Film Fest ponúkne aj uletené filmy

artfilmfest-2012-loga-1 resizeUvoľnia smiechom, napätím či filmovou krvou. Zaskočia upírskou inváziou alebo zaujmú experimentálnym spracovaním. Aj také filmy prinesú na 20. ročníku Art Film Festu už tradične divácky atraktívne sekcie Nočná prehliadka a Láska aanarchia, ktorý sa uskutoční od 16. do 23. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Ťahákom sekcie bude kultová americká hororová komédia Krotitelia duchov (Ghostbusters) od režiséra, slovenského rodáka, Ivana Reitmana. Art Film Fest po prvýkrát na Slovensku uvedie túto legendeárnu snímku z roku 1984 v obnovenej premiére a v originálnom znení. Film zobrazuje trio univerzitných parapsychológov, ktorí sa rozhodnú otvoriť si svoju vlastnú firmu s názvom Krotitelia duchov. Okamžite začínajú vyšetrovať záhadné udalosti v jednom byte. Ich objav šokuje všetkých, celý Manhattan je totiž preplnený démonmi a duchmi z iného sveta. „Verím, že pre generáciu mladých festivalových návštevníkov to môže byť úžasne zábavný objav, a pre tú, nie o mnoho staršiu generáciu to bude príjemný návrat do skvelých osemdesiatych rokov, k úžasným hercom ako Bill Murray či Dan Aykroyd,“ povedala zostavovateľka programu Ivana Petríková.

KrotiteliaNezabudnuteľný a uletený hororový zážitok sľubuje aj americký film Chata v horách (The Cabin in the Woods). „Na jednej strane náš film funguje ako klasický horor, pri ktorom si dáte pukance a dívate sa, ako päť tínedžerov vyráža do lesa, kde si im prihodí niečo strašné. Ale je to tiež aj naša verzia tohto typu filmov. Čo znamená, že veci budú o čosi viac šialenejšie, než vôbec môžete očakávať. Ale predovšetkým to bude sranda,“ povedal režisér Drew Goddard.

Núdze nebude ani o sci-fi, a to v snímke Iron Sky. Na plátno prinesie príbeh o tom, že nacistická strana sa počas druhej svetovej vojny zachránila pred porážkou tým, že sa nechala vystreliť na Mesiac. Počas 70-tich rokov prísneho utajenia tu nacisti budovali gigantickú vesmírnu pevnosť s obrovskou armádou lietajúcich tanierov. Keď americký kozmonaut vystúpi zo svojho lunárneho modulu, mesačný Führer sa rozhodne, že veľkolepý moment na znovuovládnutie Zeme je už tu.

Nočná prehliadka prinesie spolu sedem filmov a diváci sa dočkajú aj temného gotického príbehu mladého dievčaťa žijúceho na internátnej škole v snímke Denník nočného motýľa (The Moth Diaries) či upírskeho hororu Stake Land o Amerike, ktorá sa stáva zatratenou zemou, pretože ju postihne epidémia zdivočelých beštií. Táto postapokalyptická roadmovie získala cenu divákov na filmovom festivale v Toronte 2012.  

lena resizeObľúbená sekcia Láska a anarchia sa tiež vymyká z hraníc „normálnych“ filmov. Mapuje najsúčasnejšie trendy nezávislej kinematografie. „Príznačná pre tieto filmy je originalita a chuť experimentovať,“ vysvetlil zostavovateľ sekcie Martin Ciel. Jednou z vlajkových lodí sekcie je holandský film Lena od talentovaného belgického režiséra Christopha van Rompaeya, ktorý zožal so svojim debutom Moskva, Belgicko mimoriadny úspech v Cannes. Tragikomická snímka o živote robotníkov v industriálnej oblasti belgického Ghentu bola v roku 2008 otváracím filmom Art Film Festu a osobne sa zúčastnil aj režisér. Jeho nová snímka vyrozpráva príbeh obyčajného dievčaťa Leny, ktoré baví tancovanie a náhodný sex. To sa však zmení, keď začne chodiť s mladíkom a zoznámi sa s jeho zvláštnym otcom. Postupne sa dostáva do stále komplikovanejšieho kruhu chorých vzťahov, sexu a násilia. Film je autentickým a neprikrášleným pohľadom do života dnešných tínedžerov a ich problémov. Precízne namixovaný koktejl sociálnej drámy, psychodrámy, kriminálky a erotického žánru je vizuálne veľmi pôsobivý.

 

O tom, ako žije dnešná mládež, vypovie aj srbský film Klip (Clip). Výnimočný debut mladej srbskej režisérky Maji Miloš mal mimoriadny divácky ohlas na svojej premiére v súťaži festivalu v Rotterdame tento rok. Je príbehom Jasny, tínedžerky znechutenej nudným životom v rozpadajúcom sa srbskom meste. Nerozumie si s matkou, nebaví ju škola, zabíja čas sexom, drogami a alkoholom. Dynamický a znervózňujúci portrét premárnenej mladosti a hľadania svojho miesta je nakrútený veľmi moderne a extrémne. Niekedy sa dostáva na hranicu porna, inokedy sa stáva psychodrámou.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.